Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen
 
IndexIndex  PortaalPortaal  KalenderKalender  FAQFAQ  ZoekenZoeken  Inloggen  RegistrerenRegistreren  
| >> Per 1 Oktober is de Dinsdagavond chat verplaatst naar Woensdagavond zelfde tijd ! << |
Nederland Heelt
 • FB tijdlijn + Evenementen
 • Belangrijk
 • Mededelingen
 • Agenda
 • Blogs
 • Tweets
 • Leden in het nieuws
  In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen! Klik op de foto om de playlist te openen.


  Bekijk HIER alle berichten in deze categorie
 • Webcam Opname

  Webcam Recorder

  HTML5 Cam Recorder

  Audio Recorder

  Om jezelf op te nemen terwijl je praat of zingt, kun je één van de bovenstaande online recorders gebruiken die gebruikt maakt van je webcam of microfoon! Ze openen in een popup window, je kunt het venster kleiner/groter maken en het positioneren waar je maar wilt ! Elke opname kun je achteraf downloaden!

Meest bekeken onderwerpen
beste muziek aller tijden
Van Harte Gefeliciteerd Met Je Verjaardag Trijntje !!
Oproep: Kinderdorp Neerbosch - Nijmegen 1945-1985
Psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing van kinderen
Narcisme in een relatie: ‘Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat hij hiertoe in staat was’
Algemene Voorwaarden
Oproep: Observatiehuis, Lijsterbesstraat 61, Den Haag (1966-1967)
Je nergens bij horen voelen en trauma
Beste muziek aller tijden (2)
Item over Misbruik op Kinderdorp Neerbosch van Popeye
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 

 


Rechercher Geavanceerd zoeken
Deel | .
 

 Getuigenverhoren mishandeling congregatie: hoofd wist niets van grof fysiek geweld 16-6-2013

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Go down 
AuteurBericht
Admin
avatar
Admin


Vrouw
Registratiedatum : 20-07-13
Reputatie : 1896
Aantal berichten : 2098
Punten : 12319

#1BerichtOnderwerp: Getuigenverhoren mishandeling congregatie: hoofd wist niets van grof fysiek geweld 16-6-2013   zo 27 okt 2013, 19:25

Publicatie: dinsdag 16 juli 2013 - 09:14 | Auteur: [url=http://www.omroepbrabant.nl/Tag.aspx?author=Marrie Meeuwsen]Marrie Meeuwsen[/url]


BREDA - In de rechtbank in Breda werden dinsdag voor de tweede dag op rij getuigen gehoord over mishandelingen binnen een Bredase priestercongregatie. De getuigenverklaringen moeten voldoende blijken voor een civiele zaak tegen de congregatie, want in de archieven van de kerkelijke instelling is over de mishandeling niets te vinden. Het hoofd van toen beweerde dinsdag van grof fysiek geweld niets te weten.

De getuigen worden gehoord omdat Henk van den Heuvel een civiele zaak wil aanspannen tegen de Bredase priestercongregatie. Van den Heuvel zou in de jaren '60 ernstig mishandeld zijn door de broeders op het Sint Joseph-internaat in Limburg. Het internaat viel onder de congregatie uit Breda.

Behalve de
emotionele verklaringen van de slachtoffers werden dinsdag ook twee paters die op het internaat werkten gehoord.

Hoedemaker: 'Nooit tekenen mishandeling gezien'
Pater Hoedemaker was destijds leraar catechese. Hoedemaker zou één van de 'goede paters' zijn geweest. Hij verklaarde tegenover de rechter dat hij nooit tekenen van mishandelingen bij de leerlingen heeft gezien.

Hoedemaker hoorde pas jaren later van de ernstige mishandelingen op het internaat. Hij gaf wel toe dat er destijds makkelijker geslagen werd. "Dat was de tijdsgeest", aldus de pater.

'Nooit excessief geweld gezien'
Pater de Rooij is hoofd van de Congregatie Priesters van het Heilig Hart van Jezus. Hij verklaarde dat hij inmiddels weet van seksueel misbruik op het internaat, maar van grof fysiek geweld wist hij niets. Hij hoorde wel van anderen dat er in het 'cachot' wel eens werd geslagen.

De pater heeft onlangs gesproken met psychologe Dujardin. Zij werkte destijds op het internaat. Volgens De Rooij heeft zij nooit excessief geweld gezien.

In 1962 zijn er drie broeders weggestuurd van Sint-Joseph. De Rooij hoorde dat voor het eerst tijdens de hoorzitting. De pater zegt volledige toegang tot dossiers van de congregatie te hebben. Maar hij heeft geen dossiers van leerlingen van het internaat. Die werden bijgehouden door de directie van de school.

Geen aanwijzingen van geweld in archieven
Een andere pater van de congregatie, pater Peels, heeft onderzoek gedaan in de archieven van het internaat. Hij heeft daar geen aanwijzingen van het gebruikte geweld gevonden.

De verhoren zitten er voorlopig op. In het najaar gaat de zaak verder. Dan verschijnt onder andere Wim Deetman voor de rechter. Hij deed namens de commissie Deetman onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Katholieke kerk. Ook psychologe Dujardin zal dan vragen van de rechter beantwoorden. 
                       *** Tonny Kamper ***
Terug naar boven Go down
http://www.nederlandheelt.nl/
 
Getuigenverhoren mishandeling congregatie: hoofd wist niets van grof fysiek geweld 16-6-2013
Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Nederland Heelt :: ARCHIEF - OPENBAAR :: Commissie Deetman-