Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen
 
IndexIndex  PortaalPortaal  EvenementenEvenementen  KalenderKalender  FAQFAQ  ZoekenZoeken  Inloggen  RegistrerenRegistreren  
| >> ZONDAG 28 Januari THEMA CHAT: "KUN JIJ UIT JE COMFORTZONE STAPPEN?" << |

| >> De Chat en uw instellingen zijn verplaatst naar uw "Mijn Pagina" in het menu hierboven!!! Lees ook onze Nieuwjaars Nieuwsbrief << |

Nederland Heelt
 • FB tijdlijn + Evenementen
 • Belangrijk
 • Mededelingen
 • Agenda
 • Blogs
 • Tweets
 • Leden in het nieuws
  In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen! Klik op de foto om de playlist te openen.


  Bekijk HIER alle berichten in deze categorie
 • Webcam Opname

  Webcam Recorder

  HTML5 Cam Recorder

  Audio Recorder

  Om jezelf op te nemen terwijl je praat of zingt, kun je één van de bovenstaande online recorders gebruiken die gebruikt maakt van je webcam of microfoon! Ze openen in een popup window, je kunt het venster kleiner/groter maken en het positioneren waar je maar wilt ! Elke opname kun je achteraf downloaden!

Meest bekeken onderwerpen
beste muziek aller tijden
Van Harte Gefeliciteerd Met Je Verjaardag Trijntje !!
Oproep: Kinderdorp Neerbosch - Nijmegen 1945-1985
Algemene Voorwaarden
Psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing van kinderen
Narcisme in een relatie: ‘Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat hij hiertoe in staat was’
Je nergens bij horen voelen en trauma
Oproep: Observatiehuis, Lijsterbesstraat 61, Den Haag (1966-1967)
Beste muziek aller tijden (2)
Item over Misbruik op Kinderdorp Neerbosch van Popeye
Deel | .
 

 Erkenning voor slachtoffers van seksueel geweld in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Go down 
AuteurBericht
TonnyKamper
avatar
Webmaster Co-Administrator


Vrouw
Registratiedatum : 20-07-13
Reputatie : 703
Aantal berichten : 571
Punten : 6317

#1BerichtOnderwerp: Erkenning voor slachtoffers van seksueel geweld in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen   vr 11 jul 2014, 22:44

11 jul. 2014

Persbericht van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.


Slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen kunnen sinds september 2013 bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een aanvraag indienen voor een financiële tegemoetkoming in de geleden schade. Op 1 mei 2014 had het Schadefonds 363 aanvragen ontvangen. De tegemoetkoming maakt onderdeel uit van een hulppakket dat de overheid en Jeugdzorg Nederland aanbieden aan slachtoffers of hun nabestaanden.

Er zijn twee regelingen voor de tegemoetkoming in de geleden schade. De Tijdelijke regeling vraagt minder bewijslast en keert uit met all-in bedragen, die variëren van 1.000 tot 35.000 euro. Bij het Statuut is de bewijslast zwaarder, is er sprake van hoor en wederhoor en zijn de uitkeringen hoger (oplopend van 5.000 tot 100.000 euro). Voor de uitvoering van het Statuut is bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een aparte commissie ingericht, die is samengesteld uit onafhankelijke deskundigen.

Tijdelijke regeling

In de periode september tot 1 mei heeft het Schadefonds voor de Tijdelijke regeling 284 aanvragen ontvangen. Inmiddels zijn er 106 beslissingen genomen, waarvan 87 toekenningen. De meerderheid van de aanvragers blijkt positief verrast door de hoogte van de uitkering. Het gemiddeld uitgekeerde bedrag is 12.500 euro. Dit bedrag is veel hoger dan het gemiddeld uitgekeerde bedrag van een 'reguliere' aanvraag bij het Schadefonds, wat de ernst van de zaken onderschrijft. De erkenning die slachtoffers na al die jaren uiteindelijk hebben gekregen, is het belangrijkst, zo geven velen aan. Een aantal aanvragen is afgewezen omdat het seksueel misbruik niet heeft plaatsgevonden in een jeugdzorginstelling of pleeggezin, en dus buiten de werking van de regeling vielen.

Statuut

Voor het Statuut heeft het Schadefonds 79 aanvragen ontvangen. In deze procedure stuurt het Schadefonds de stukken van de aanvrager aan de verantwoordelijke instelling. Als de instelling heeft gereageerd, dan wordt de reactie aan de aanvrager gestuurd. Daarna kan het Schadefonds de hoorzittingen plannen. Er zijn inmiddels 27 aanvragen doorgestuurd, er hebben 10 hoorzittingen plaatsgevonden en het Schadefonds heeft op 11 zaken beslist. Zes aanvragen zijn toegekend. De toegekende bedragen variëren van 20.000 tot 100.000 euro.
Vier van de aanvragen zijn afgewezen omdat de instellingen geen jeugdzorginstelling waren. Eén van de aanvragen was afgewezen omdat deze niet voldeed aan een inhoudelijk vereisten van de regeling.

Aanvraag

De financiële regelingen zijn bedoeld voor slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen in de periode van 1 januari 1945 tot en met 31 december 2012, die in de periode van het misbruik minderjarig waren. Het slachtoffer kan kiezen voor welke regeling hij een aanvraag wil indienen. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 december 2015.
Meer informatie over de regelingen

Hulp bij het indienen van de aanvraag

Slachtoffers kunnen contact opnemen met de Hulplijn Seksueel Misbruik voor ondersteuning bij het maken van een keuze voor één van de regelingen en bij het invullen van het aanvraagformulier. De Hulplijn kan slachtoffers ook doorgeleiden naar passende hulp zoals contact met lotgenoten en specialistische hulp. Neem contact met ons op via 0900 9999 001 (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur of via het contactformulier op onze website.

Bron: Hulplijn Seksueel Misbruik


* Tonny Kamper *
Terug naar boven Go down
http://tube-it.actieforum.com/
 
Erkenning voor slachtoffers van seksueel geweld in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen
Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Nederland Heelt :: ARCHIEF - OPENBAAR :: Persberichten-