Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt

Twitter

LEDEN IN HET NIEUWS

In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen !
Bekijk HIER alle berichten in deze categorie

GASTBLOGS

    Maximale persoonlijke begeleiding in Centrum Seksueel Geweld

    Admin
    Admin

    Maximale persoonlijke begeleiding in Centrum Seksueel Geweld Oprich10

    Registratiedatum : 20-07-13
    Reputatie : 3489
    Aantal berichten : 4323
    Punten : 21743

    Maximale persoonlijke begeleiding in Centrum Seksueel Geweld Empty Maximale persoonlijke begeleiding in Centrum Seksueel Geweld

    Bericht van Admin zo 01 maa 2015, 21:03

    Maximale persoonlijke begeleiding in Centrum Seksueel Geweld Verkracht-na-een-avondje-ui-274x192
    Een verkrachting of aanranding is zo ingrijpend dat een slachtoffer zelf vaak niet weet waar te beginnen. Eerst naar de politie? De dokter? En na een paar dagen komt het besef: misschien ben ik wel zwanger. Of besmet met een nare ziekte. En nog weer later komen de geestelijke problemen: slapeloosheid, concentratieverlies, depressiviteit.


    “Voor elke fase in dat proces heb je een andere hulpverlener”, weet Corine Hulstein van de GGD Twente. “Maar het is voor een slachtoffer ongelooflijk belastend om steeds opnieuw initiatief te moeten nemen, zelf uit te zoeken bij wie je moet zijn, steeds opnieuw dat vreselijke verhaal te moeten vertellen.” 

    Met de opening van het Centrum Seksueel Geweld Twente moet dát vanaf maandag verleden tijd zijn. Ook Twente heeft dan één instelling waarin alle regionale hulpverlening is gebundeld. Van GGD tot Huisartsendienst Oost, van MST tot Mediant en van Ambiq tot Veilig Thuis. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Onder coördinatie van de GGD Twente, aangestuurd door projectleider Corine Hulstein. 

    Elk slachtoffer wordt zo persoonlijk mogelijk begeleid. “Bij binnenkomst staat er een casemanager op je te wachten. Dat is iemand die je vanaf dat moment bij elke stap begeleidt. Je kunt je voorstellen dat het slachtoffer van een verkrachting in de war is, en bang. Dan is het fijn om iemand naast je te hebben die je helpt en dingen uitlegt.” 

    Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij een eventuele aangifte bij de politie. Hulstein benadrukt dat dat geen verplichting is: “De politie zit weliswaar in het samenwerkingsverband, maar als iemand ervoor kiest om geen aangifte te doen, dan mag dat. We respecteren dat en zullen niemand daartoe dwingen.” 

    Maar als iemand wel aangifte doet is het belangrijk om uit te leggen wat er vervolgens gebeurt, zegt ze. “De politie gaat namelijk allerlei vragen stellen en vaak heeft het slachtoffer dan de indruk dat ze niet wordt geloofd. Dat is niet zo, maar voor de politie is waarheidsvinding bij zo’n verhoor van groot belang, dus die moeten ook heel vervelende vragen stellen. Als je dat van tevoren uitlegt is het doen van aangifte al veel minder belastend.” 

    Hetzelfde geldt voor medische onderzoeken. “De arts moet je onderzoeken en daarvoor moet je in bepaalde houdingen liggen. Dat is heel naar als je net verkracht bent. Als er dan iemand bij je is die uitlegt waarom dat noodzakelijk is, die je geruststelt en je hand vasthoudt, is dat ongelooflijk belangrijk.” 

    De casemanager denkt ook aan dingen waar een slachtoffer zelf niet bij stilstaat. Dat er bijvoorbeeld een SOA-test nodig is, of een morning-afterpil. En ook in de verdere nasleep blijft de casemanager het slachtoffer met raad en daad bijstaan. Hulstein: “We houden contact om te kijken of het goed met je gaat. Slaap je goed? Eet je goed? Ben je aan het werk? Hoe gaat dat? Als er dingen scheef lopen is dat vaak een indicatie dat er psychisch iets aan de hand is. Zo’n 40 tot 50 procent van de slachtoffers ontwikkelt een posttraumatisch stresssyndroom. Hoe sneller je daar bij bent met hulpverlening, hoe beter je het slachtoffer kan helpen.” 

    Het centrum is niet alleen bedoeld voor acute zaken. “Bij verkrachting en aanranding zie je nog wel eens dat het slachtoffer pas later hulp zoekt, omdat je in het begin veel te verward bent. Maar ook daar zijn we voor. Ook een week of een maand na het geweld kun je bij ons terecht voor hulp.” 

    Het Centrum Seksueel Geweld Twente is vanaf maandag dag en nacht bereikbaar via 06 – 2124 0110

    Initiatief van het Fonds Slachtofferhulp 
    De landelijke uitrol van de Centra Seksueel Geweld is een initiatief van het Fonds Slachtofferhulp. Met de subsidie van het Fonds is in 2014 een start gemaakt aan de landelijke uitrol van de CSG’s. Na Utrecht, Nijmegen en Limburg opent op 1 maart dus ook het CSG in Twente haar deuren. Aan het eind van 2015 moet er een landelijk dekkend netwerk van CSG’s  zijn gerealiseerd.

    BRONLINK: Slachterofferhulp.nl


      Het is nu vr 29 maa 2024, 09:29