Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen
 
IndexIndex  PortaalPortaal  EvenementenEvenementen  KalenderKalender  FAQFAQ  ZoekenZoeken  Inloggen  RegistrerenRegistreren  
| >> ZONDAG 28 Januari THEMA CHAT: "KUN JIJ UIT JE COMFORTZONE STAPPEN?" << |

| >> De Chat en uw instellingen zijn verplaatst naar uw "Mijn Pagina" in het menu hierboven!!! Lees ook onze Nieuwjaars Nieuwsbrief << |

Nederland Heelt
 • FB tijdlijn + Evenementen
 • Belangrijk
 • Mededelingen
 • Agenda
 • Blogs
 • Tweets
 • Leden in het nieuws
  In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen! Klik op de foto om de playlist te openen.


  Bekijk HIER alle berichten in deze categorie
 • Webcam Opname

  Webcam Recorder

  HTML5 Cam Recorder

  Audio Recorder

  Om jezelf op te nemen terwijl je praat of zingt, kun je één van de bovenstaande online recorders gebruiken die gebruikt maakt van je webcam of microfoon! Ze openen in een popup window, je kunt het venster kleiner/groter maken en het positioneren waar je maar wilt ! Elke opname kun je achteraf downloaden!

Meest bekeken onderwerpen
beste muziek aller tijden
Van Harte Gefeliciteerd Met Je Verjaardag Trijntje !!
Oproep: Kinderdorp Neerbosch - Nijmegen 1945-1985
Algemene Voorwaarden
Psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing van kinderen
Narcisme in een relatie: ‘Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat hij hiertoe in staat was’
Oproep: Observatiehuis, Lijsterbesstraat 61, Den Haag (1966-1967)
Je nergens bij horen voelen en trauma
Beste muziek aller tijden (2)
Item over Misbruik op Kinderdorp Neerbosch van Popeye
Deel | .
 

 Verkracht, vernederd en geslagen in huize Sint Joseph

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Go down 
AuteurBericht
Admin
avatar
Admin


Vrouw
Registratiedatum : 20-07-13
Reputatie : 2011
Aantal berichten : 2180
Punten : 12719

#1BerichtOnderwerp: Verkracht, vernederd en geslagen in huize Sint Joseph   ma 22 jul 2013, 19:35

16-7-13 - 14:53  bron: ANP


Een beeld van een jongen met een kruis in de Sint Jan kathedraal in Den Bosch © anp.


In huize Sint Joseph in Cadier en Keer (Limburg) werden kinderen in de jaren 50 en 60 geslagen en soms opgesloten in een cel in de kelder. Een broeder die er werkte als groepsleider en de vice-provinciaal overste van de priestercongregatie hebben dat dinsdag onder ede bevestigd in de zaak van een oud-leerling om schadevergoeding. De congregatie betwijfelt echter of er buitensporig veel geweld is gebruikt tegen pupillen. In het archief is daarover niks gevonden, aldus overste Koos de Rooij.


Het staat vast dat jongens in huize Sint Joseph seksueel zijn misbruikt. Een 60-jarige man uit Coevorden kreeg daarom 25.000 euro schadevergoeding. Hij wil nu van de congregatie van het Heilig Hart ook compensatie voor fysiek geweld. Op latere leeftijd is de man ingestort en in een rolstoel beland. Ook is bij hem een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Door arbeidsongeschiktheid is de vermogensschade alleen al berekend op ruim 2 ton.


Verkracht, vernederd en geslagen


Voor zover bekend is het de eerste rechtszaak over mishandeling door geestelijken. Het slachtoffer en twee medeleerlingen vertelden de rechtbank maandag en dinsdag hoe ze werden verkracht, vernederd, geslagen en opgesloten. 'Er werd geslagen. Het hoorde erbij. Het was normaal. De jongens waren niet altijd even makkelijk. Maar dat ze écht werden mishandeld, heb ik niet gezien of meegemaakt', vertelde broeder Ton Hoedemaker.


Verjaard


De congregatie vindt dat de feiten zijn verjaard. Overste De Rooij erkende dat niet alle broeders optimaal hebben gefunctioneerd.


Het slachtoffer wil na de zomer ook nog Wim Deetman als getuige horen. Tijdens zijn onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk heeft Deetman ook bij Sint Joseph in het archief gekeken en gesproken met slachtoffers en daders.


Na afronding van het onderzoek van de commissie-Deetman kreeg het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK nog veel meldingen over lichamelijk en geestelijk geweld. Het meldpunt pleit voor nader onderzoek naar lichamelijk geweld in de kerk.


Gepubliceerd in het Online AD
                       *** Tonny Kamper ***
Terug naar boven Go down
http://www.nederlandheelt.nl/
 
Verkracht, vernederd en geslagen in huize Sint Joseph
Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Nederland Heelt :: ARCHIEF - OPENBAAR :: Nieuws Extern-