Boeken voor kinderen

Klik op de foto aan de rechterzijde van de beschrijving om de webwinkel te openen in een popup venster.

Beschrijving Foto met Link

Beertje Klein en Grote Wolf

Auteur: Marie Wabbes - Paperback: € 12,50 + € 1,99 servicekosten - Bakermat Uitgevers, 1998.

"Grote Wolf lijkt de dikke vriend van Beertje Klein te zijn. Ze spelen véél samen. Grote Wolf streelt en kietelt. Leuk! Maar dat duurt niet lang want na een tijdje doet hij Beertje Klein pijn. Wat gaat Beertje Klein nu doen?"

Godeliva Uleners zet een aangrijpende tekst neer en het nawoord is van Dr. Peter Adriaenssens met belangrijke tips voor ouders en begeleiders bij dit belangrijke thema: seksueel misbruik.
Beertje Klein en Grote Wolf

Blijf van mijn ondergoed af

Auteur: Ingrid Westerduin - € 6,95

In dit (voor)leesboek wordt een moeilijk bespreekbaar onderwerp bespreekbaar gemaakt: seksueel misbruik bij kinderen. Hoe kan je kinderen waarschuwen zonder ze bang te maken? Dit (voor)leesboek is bedoeld als hulpmiddel om dit gevoelige onderwerp bij kinderen bespreekbaar te maken. Ingrid Westerduin is zelf slachtoffer van seksueel misbruik. Omdat er weinig literatuur geschikt en beschikbaar is, heeft Ingrid besloten er zelf een boek over te schrijven.
Blijf van mijn ondergoed af

Blijf van me af

Auteur: Martine Delfos - Hardcover: € 12,50 - uitgeverij Harlekijn, 1995.

Voorleesverhaal, bedoeld voor jongetjes die te maken hebben met seksueel misbruik. Het verhaal gaat over een dag uit het leven van het jongetje Peter. Hij vindt het vervelend wanneer zijn stiefvader hem 's avonds welterusten komt zeggen. Die kijkt naar hem als hij zich uitkleedt en trekt aan zijn piemel. Als Peter de volgende ochtend bij de vrouwelijke schoolarts komt, loopt hij rood aan als hij zijn trui uit moet doen. De schoolarts heeft na twee vragen in de gaten dat Peter lastiggevallen wordt door zijn stiefvader. Het verhaaltje bevat enkele gedragingen die kunnen wijzen op seksueel misbruik: slaapproblemen, buikpijn, dromen, geen zin in gym, zich niet graag uitkleden waar anderen bij zijn. Het boekje is met zwart-wittekeningen geïllustreerd. Onderaaan elke pagina tekst toelichtingen voor de voorlezer. Bevat een voorwoord van de auteur. Inhoudelijk licht herzien. Voorlezen aan kinderen vanaf ca. 8 jaar om duidelijk te maken hoe je je voelt als je seksueel misbruikt wordt.
Blijf van me af

Dat nare gevoel

Auteur: Martine Delfos - Hardcover: € 12,50 - uitgeverij Pereboom 1999.

Seksueel misbruik is een vervelend, maar belangrijk onderwerp. Misbruik betekent dat iemand iets doet tegen de zin van een ander; op een onplezierige manier macht uitoefent over een ander. Die ander vindt dat niet prettig, wil het niet, maar weet vaak niet goed hoe hij of zij het tegen moet houden. Op welke manieren seksueel misbruik kan plaatsvinden en wat je ertegen kan doen is te lezen in Dat nare gevoel. Het is bedoeld voor kinderen en jongeren in de hoogste groepen van het basisonderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs.

Dat nare gevoel
Pesten anders bekeken!

Een vuurspuwend monster(tje)

Auteur: Luk Depondt - Hardcover: € 9,80 + € 1,99 servicekosten - Bakermat UItgevers 1999.

Een leeuwtje dat durft te brullen tegen een pest-vos. Een kind dat zich alleen op de wereld voelt. Een wrede koning die leert kijken door de ogen van een ander. Malika die eindelijk haar verhaal kan doen bij de juf. Een olifantje dat ontdekt dat het méér kan. Een kind dat een echt (?) monstertje wordt. Kippen die leren dat ze samen sterk en groot zijn. Een fabel, een sprookje, een verhaal, 2 gedichten en 2 ministrips: zeven maal pesten anders bekeken. Het is een (voor)leesprentenboek voor kinderen uit de basisschool en het bevat eveneens een extra hoofdstuk voor ouders en begeleiders van kinderen met informatie en belangrijke tips over pesten.

Een vuurspuwend monster(tje)

Het is niet leuk !

Auteur: Martine Delfos - Hardcover: € 12,50 - uitgeverij: Harlekijn 1995.

Dit boekje is een therapeutisch voorleesverhaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar die andere kinderen seksueel misbruikt hebben. Het verhaal gaat over Maarten en Jan die een hut hebben gebouwd. Marieke wil deze graag zien. Maar de regels die gelden in de hut zijn heel vreemd. Marieke moet onder meer haar kleren uittrekken. Ze voelt zich daar ellendig onder. Dat geldt ook voor Jan die het ook maar niks vindt wat er gebeurt. Maarten blijkt zelf het slachtoffer te zijn geweest van misbruik door een oom. Van 8 tot 12 jaar.

Het is niet leuk !

Het kleine meisje dat niet meer kon lachen

Auteur: Gilles Tibo, Zaü - Hardcover: € 5,00 - Uitgeverij De vier windstreken, 2003.

Lisa heeft een geheim, een verschrikkelijk geheim. Ze kan het aan niemand vertellen. Er is maar één persoon die het geheim met haar deelt. Dat is een man die haar bang maakt. Die haar cadeautjes geeft om haar te laten zwijgen. Het kleine meisje is zo bang, dat ze niet meer kan praten, niet meer kan spelen en niet meer kan lachen. Ze heeft dag en nacht pijn in haar buik. Maar op een dag maakt ze tekeningen die verraden wat haar dwarszit. En eindelijk kan ze haar verschrikkelijke geheim aan de juf vertellen. | De taal van het ik-figuurtje is niet kinderlijk ("Mijn geheim zit als een pijn in mijn buik."), maar dit is ook geen boek om zonder begeleiding door kinderen gelezen te worden. Een belangrijk onderwerp voor kinderen vanaf ca. 6 jaar en voor volwassenen, maar dit prentenboek met een beklemmend thema moet met zorgvuldigheid ingezet worden.
Het kleine meisje dat niet meer kon lachen

Kamil, de groene kameleon

Auteur: Daniëlle Steggink - Hardcover: € 15,40 - uitgeverij SWP, 2002.

"Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema's als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter.
Dit verhaal is geschreven voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze getuige kunnen zijn van geweld.
Kamil, de groene kameleon

Knuffel heeft zorgen

Auteur: Katrin Meijer | Co-Auteur: Anette Bley
Hardcover: € 14,50 - uitgeverij de Vries-Brouwers, 1997.

Marjolein wordt seksueel misbruikt door de vriend van haar moeder. De enige die haar geheim kent is haar knuffeldier.
Als de toestand ondraaglijk wordt, gaat Marjolein naar een heel lieve buurvrouw, die gelukkig weet wat ze moet doen.
Van 4 tot 10 jaar.
Knuffel heeft zorgen

Sanne

Auteur: Martine Delfos - Hardcover: € 12,50 - Uitgeverij Harlekijn, 1993.

Sanne heeft vaak ruzie met haar moeder, die plotseling zomaar verschrikkelijk boos kan worden. Sanne denkt dat het haar schuld is. Maar is dat wel zo?
Voor kinderen van 5 jaar tot 12 jaar, die te maken hebben met mishandeling en die een laag zelfbeeld hebben.
Therapeutisch voorleesverhaal, zo staat vermeld op de achterflap. En dit is zeer belangrijk. Zowel de inhoud als de manier waarop deze beschreven is (heel direct) maken het ongeschikt voor kinderen om zelf te lezen.

Sanne

Acht dagen met Engel

Auteur: Tanneke Wigersma - uitgeverij Lemniscaat, 2004.

Op een dag zit er zomaar een meisje naast Silke op het bankje in het park. Ze heet Engel. Silke heeft geen zin om met haar te praten, maar Engel blijft gewoon tegen haar kletsen. De volgende dag blijkt er een nieuw meisje te zijn in de klas; het is Engel en ze komt naast Silke zitten. Silke is er niet blij mee. Het liefst is ze alleen en droomt ze stilletjes voor zich uit. Dan bedenkt ze soms dat ze een koe is die in de wei staat, of een wolk in de lucht. Engel laat zich niet afschrikken en blijft contact met haar zoeken. En Silke ontdekt dat ze het eigenlijk best gezellig vindt om een vriendin te hebben. Maar Engel mag niet te dichtbij komen, want dan ontdekt ze haar geheim. Een geheim dat zo groot is dat ze het niemand durft te vertellen. Een geheim van Silke en haar vader. Vanaf 9 jaar.
Acht dagen met Engel

Brandnetels

Auteur: Hans Dorrestijn - Paperback: € 19,95 + € 1,99 servicekosten - uitgeverij Bert Bakker, 1984, vijfde druk 1990.

Is een bundel korte verhalen over kinderen die op verschillende manieren worden mishandeld.
Vanaf de leeftijd van 10 jaar.

Dertien verhalen en drie gedichten die als onderwerp geestelijke en lichamelijke mishandeling van kinderen hebben.
De schrijfstijl is nietsverhullend en de beschreven situaties doen huiveringwekkend reëel aan.
Mede daarom is dit een boek dat beter tot zijn recht komt als kinderen het lezen na enige introductie
(door bijvoorbeeld een leerkracht).
Brandnetels

Dan kleurt het water rood

Auteur: Sine Van Mol - Hardcover: € 5,00 + verzendkosten - uitgeverij Clavis, Hasselt 1994.

Tom moet van zijn moeder na school naar Dave. Die helpt Tom met zijn huistaken. Toms ouders hebben hier geen tijd voor. Dave is zijn beste vriend ook al is hij een flink pak ouder. Dave en Tom hebben een geheim. Tom mag hierover aan niemand iets vertellen... Een verhaal over seksueel misbruik van jongens. Vanaf de leeftijd van 11 jaar.

Gebruikt maar in zeer goede staat. Afvoer bib, echter zelden tot nooit uitgeleend geweest.
Brievenbuspost: postzegelwaarde 5
Dan kleurt het water rood

De Meester Is Een Schat

Auteur: Bettie Elias - Hardcover: € 29,95 + € 1,99 servicekosten - uitgeverij Clavis, 2004. (Alleen tweedehands, als nieuw.)

"Wie kan ik vertrouwen, wie kan ik het vertellen? Een aangrijpend verhaal over een wanhopige jongen en een meester die hem probeert te helpen.
De laatste tijd gebeurt het steeds vaker. Om niets kan papa plots ontzettend boos worden. En Bram een flink pak slaag geven. Elke dag is er iets. En elke dag is Bram op zijn hoede. Bang dat er weer iets fout zal gaan. Bram vertelt het aan niemand. Tot hij op een dag met een gezwollen oog naar school komt. De meester wil er het fijne van weten. Bram wil eerst niets zeggen. Maar dan begint hij te vertellen. Over gisteren. En over al die andere keren. Als de meester vraagt om met zijn papa te praten, raakt Bram in paniek... Vanaf de leeftijd van 8 jaar.
De Meester Is Een Schat

De schommel

Auteur: Gerda De Preter - Hardcover: € 13,95 - Uitgeverij Querido, 1999.

Marie is dol op schommelen. De schommel is haar beste vriend. Ze vertelt hem al haar geheimen. Wanneer Marthe naast Marie komt wonen, is Marie toch wel blij. Toen Marthe erbij kwam, voelde Marie pas hoe alleen ze daarvoor geweest was. De twee meisjes hebben samen veel plezier, maar Marie voelt dat er iets met Marthe aan de hand is . Vooral wanneer Marthe de stem van haar papa hoort, krimpt ze ineen. Soms klinkt Marthes stem alsof er regen in zit...

Voor kinderen vanaf 7 jaar.
De schommel

Een dag om te onthouden

Auteur: Thea Dubelaar - Hardcover: € 7,75 - uitgeverij Ploegsma, 1997.

Niemand heeft het recht om dingen met je te doen, die je niet wilt. En als je merkt dat je niet sterk genoeg bent om te vechten, vlucht dan. Vecht of vlucht. Het klonk als een lied, eenvoudig en vrolijk en zo gewoon. Maar naar wie moest ze toe... Hanna weet niet meer wat ze moet doen: vechten of vluchten. Ze besluit naar de enige persoon toe te gaan die haar zou kunnen helpen, haar oma. Ook al is het vijf jaar geleden dat zij elkaar voor het laatst hebben gezien.

Een verhaal over seksueel misbruik. Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Een dag om te onthouden

Een muur van lege blikken

Auteur: Daniel Billiet - Hardcover: € 6,70 + € 1,99 servicekosten (Alleen tweedehands) - Bakermat Uitgevers, 1997.

Onder de brug gooit Koen zijn fiets aan de kant. Hij gaat zitten. Heel zijn lichaam schokt van het huilen. Alsof hij naar een vertraagde film kijkt, ziet hij keer op keer die ene seconde haarscherp terug waarop zijn vader... De naakte meisjesrug. Het strelende washandje. Het zwarte natte lange haar. Volwassen mannen met kleine meisjes. Zijn vader? Is zijn pa ook... ook zo? Beeld je even het onvoorstelbare in: jouw vader wordt plotseling door de politie opgepakt omdat hij verdacht wordt van onzedige feiten met jonge meisjes. Je geborgen bestaan stort in. Zoals de hoofdpersoon in dit actueel boek. Hoewel Koen de stuwende kracht is achter een verrassend milieuproject op zijn school, valt hij plots in een diep zwart gat. Zonder enige zucht naar sensatie maar beangstigend helder tekent Daniel Billiet een aangrijpend relaas van de hel waardoor een zoon moet wiens vader zo zwaar onder verdenking staat.
Een muur van lege blikken

Een toetje van knikkers

Auteur: Chantal Cornielje - € 5,00 + € 3,50 verzendkosten (tweedehands)
uitgeverij La Rivière, Amsterdam, 1998.

Omdat Jorams moeder hem steeds zwaarder straft als ze een slechte bui heeft, krijgt Joram het hoe langer hoe moeilijker. Totdat het hem te veel wordt...

Vanaf ca. 9 jaar.
Een toetje van knikkers

Ik was een steen

Auteur: Siska Goeminne - Hardcover: € 13,25 - Uitgeverij De Eenhoorn, 2008.

Een prachtig aangrijpend boek over een jongen die geconfronteerd wordt met huiselijk geweld. Vanaf 11 jaar.
In het jaar dat Bennie tien wordt, gebeurt er veel. Tussen zijn moeder en zijn vader is een pijnlijke strijd aan de gang. Bennie kijkt woordeloos toe. Diep in hem gaan de woede en de angst heftig tekeer, maar hij houdt zich stil. Hij schrijft in zijn schrift en zoekt zo vaak als dat kan zijn grootvader op, zijn liefste mens. Met grote moeite probeert Bennie zijn verwarring onder controle te houden. Maar de hoogoplopende spanningen worden hem stilaan te veel. 'Ik doe niets. Ik kijk en blijf stil. Niemand ziet me. Niemand ziet wat ik voel. Ik splijt in tweeën, maar ik beweeg niet. Blijf ik voor altijd een steen?'
Ik was een steen

Ik wil je mijn geheim vertellen

Auteur: Mariëtte van den Berg - Hardcover: € 14,95 - Uitgeverij Kok Voorhoeve, 1997.

Nu maar wachten tot er niks meer van te zien is. Aan de buitenkant tenminste, want van binnen blijft de pijn altijd. Waarom vertelt ze het niet aan de meester. Hij heeft haar toch gezegd dat hij haar wil helpen? Maar hij zal haar niet geloven! Er is immers nooit wat aan haar te zien. En nu dan? Haar gezicht is opgezet, het ziet blauw van de striemen en rood van de diepe wonden. Ze moet nu naar de meester. Nu kan hij het zelf zien!

Vijftien korte verhalen en gedichtjes over kinderen die lichamelijk en geestelijk mishandeld worden.
Ik wil je mijn geheim vertellen

Niks gehoord, niks gezien

Auteur: Veronica Hazelhoff - Hardcover: € 12,99 - Uitgeverij Querido, 1997.

River wil met het nieuwe prentenboek waaraan haar vader werkt niets te maken hebben; ze weigert er zelfs maar naar te kijken. Ze is geen zoet prentenboekmeisje meer. Ze wil geen leuke verhalen meer meeverzinnen! Maar een beetje jaloers is ze toch wel als nu Walt in het nieuwe prentenboek de hoofdrol krijgt. Walt is nota bene háár nieuwe vriend. Hoeveel moeite heeft ze niet moeten doen om Walt bij haar thuis te krijgen. En nu hebben haar vader en moeder hem helemaal ingepikt. Over ieder schrammetje van Walt wordt gezeurd. River zal het ze wel betaald zetten. Als het boek af is, sluipt ze met boze bedoelingen naar haar vaders atelier. Voor het eerst bekijkt ze de tekeningen, één voor één. Als `Walt' in het boek verschijnt bekruipt haar een angstig gevoel. Nare woorden vallen als hagel uit de lucht. Woorden die klappen worden. Walt zelf heeft een grasveld getekend met grote boze voetstappen erin en ook zijn kapotgeslagen bril...
Niks gehoord, niks gezien

Nina Regenboog

Auteur: Leny van Grootel - Hardcover: € 9,75 + € 1,99 servicekosten (tweedehands) - Uitgeverij Holland,1998.

Nina is anders dan de andere kinderen in het vakantiekamp. Ze doet niet mee met de kussengevechten 's nachts. En als Hester en haar vrienden elkaar in de stallen met gedroogde paardenvijgen bekogelen, zit Nina rustig haar tuig te poetsen. Toch is Nina geen heilig boontje. Ze heeft iets geheimzinnigs. Hester is erg nieuwsgierig naar Nina. Het liefst zou ze Nina's hartsvriendin worden. Maar hartsvriendinnen delen alles met elkaar. En het lijkt erop dat Nina haar niet alles wil vertellen. Dan ontdekt Hester het geheim: Nina wordt thuis geslagen.

Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Nina Regenboog

Slagen

Auteur: Roger H. Schoemans
Vanaf € 7,00 - Averbode, 1999.

Geert verbergt een geheim: zijn vader slaat hem. Iedereen doet alsof er niets aan de hand is; Geert verstopt zijn blauwe plekken, de buren kijken de andere kant op. Zelfs de juf op school is bang om te spreken. Maar als zijn vader in een dronken bui weer toeslaat, schreeuwt Geert zijn geheim uit. Zijn ouders worden verplicht hulp te zoeken.

Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Slagen

Tante Pech en de pechvogeltjes

Auteur: Joke Glansbeek - Hardcover: € 9,50 + € 1,99 servicekosten - Uitgeverij Piramide, 1994.

Tante Pech, een oude witte uil, is vroeger door haar moeder mishandeld en in de steek gelaten. Vanuit haar boom waakt ze nu over de 'pechvogeltjes'. Tante Pech is al oud. Haar uitgerekte vleugels zijn groot en donzig zacht maar zij vliegt niet vaak. De witte uil gebruikt haar vleugels alleen voor dieren die niemand hoort of ziet. Ze neemt de pechvogeltjes onder haar vleugels en troost ze met zacht strelen en met lieve woorden.

Voor kinderen vanaf 10 jaar.
Tante Pech en de pechvogeltjes

Wat Jimmy die nacht zag

Auteur: Carolyn Coman - Hardcover: € 6,95 + € 1,99 servicekosten (tweedehands) - Singel Uitgevers.

Jimmy vlucht met zijn moeder en zijn babyzusje, nadat de vriend van zijn moeder de baby heeft mishandeld. Ze gaan naar de caravan van iemand die ze kennen. Jimmy en zijn moeder zijn nog steeds bang, maar ze proberen er het beste van te maken. Het angstige kind Jimmy heeft paniekaanvallen, zoekt naar houvast en regelmaat, is neurotisch. Hij is vroegwijs, bestudeert en analyseert.

Het boekje geeft de angstige sfeer heel goed weer en kan helpen bij traumatische ervaringen van kinderen.
Voor kinderen vanaf 9 jaar.
Wat Jimmy die nacht zag

Weg

Auteur: Marjan van Abeelen - Paperback: € 14,99 - Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2007.

Brenda's vader is naar Schotland verhuisd en Brenda woont nu bij haar moeder en stiefvader. Het valt haar niet mee haar nieuwe leven op te pakken. Gelukkig kan ze het goed vinden met haar 17-jarige stiefbroer Larry en met haar kleine halfzusje en -broertje. Maar Brenda's moeder Sophie kan de drukte van een groot gezin niet aan en reageert haar woede en onmacht op haar af. Langzaam maar zeker ontaardt Sophies overspannenheid in mishandeling. Als Sophie op het punt staat iets heel ergs te doen, kan Brenda nog maar aan één ding denken: weg!

Voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar.

Weg uit de Peel

Auteur: Jacques Vriens - Paperback: € 15,75 | E-book: € 10,99 - Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 1997.

Dit boek gaat over Janneke, die het heel moeilijk heeft. Haar ouders kunnen niet goed voor haar zorgen en de pastoor uit het dorp doet rare spelletjes met haar.

Weg uit de Peel is een ontroerend verhaal over een meisje in het begin van de vorige eeuw dat besluit dat ze haar eigen leven moet leiden.

Voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar.
Weg uit de Peel