Boeken voor Jongeren

Klik op de foto aan de rechterzijde van de beschrijving om de webwinkel te openen in een popup venster.

Beschrijving Foto met Link

1000 Sproeten

Auteur: Josee Hussaarts - (tweedehands) € 17,90 + € 1,99 servicekosten
Uitgeverij Piramide, 2000.

Of Micha nu voetbalt of gitaar speelt, altijd spookt Iris door zijn hoofd. Zelfs het liedje dat hij voor de band probeert te schrijven gaat over haar. Zijn beste vriend Timo heeft ook een tekst bedacht: 'Micha heeft last van een virus en dat virus dat heet Iris. Gelukkig voor Micha is iris ook verliefd. Het nieuwe schooljaar kan wat hem betreft dan ook niet meer stuk. Dat verandert al snel als iris hem iets verschrikkelijks toevertrouwt. Ze vraagt Micha om er verder over te zwijgen, maar dat blijkt een onmogelijke opgave.
1000 Sproeten

Blauwe plekken

Auteur: Anke de Vries - Hardcover: € 16,95
uitgeverij Lemniscaat, 1992.

Judith is de hoofdpersoon in de jeugdroman "Blauwe plekken" van Anke de Vries. Een lekker dik leesboek. Judith durft met niemand praten over haar geheim. Ze verzint smoes na smoes om haar builen en striemen te verklaren : ze is van de trap gevallen; een stoeipartij met haar broertje is uit de hand gelopen; een stelletje jongens op straat hebben haar aangevallen. Al die smoesjes worden door haar klasgenoot en vriend Michiel geloofd. Totdat de verschrikkelijke waarheid hem eindelijk duidelijk wordt: Judith wordt door haar moeder afgetuigd. Het boek geeft goed weer hoe eenzaam een mishandeld kind zich kan voelen. Vanaf de leeftijd van 12 jaar.
Blauwe plekken

Een hart van steen

Auteur: Renate Dorrestein - Hardcover: € 19,95 - Uitgeverij Contact, Amsterdam, 1998.

'We waren al met zijn vieren toen Ida werd geboren, in een ongewoon koude zomernacht. Dankzij de bijna volle maan was het zelfs om twee uur nog zo licht dat we de sproeten op elkaar neus konden tellen.'

De twaalfjarige Ellen is de enige van vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote ongerustheid tegemoet ziet. Vijfentwintig jaar later keert Ellen, als enige nog levende Van Bemmel, terug naar haar ouderlijk huis. Zij is zwanger, ongepland maar niet geheel toevallig. Vol angst bivakkeert ze in de lege, kale kamers, die bevolkt worden door schimmen.
Een hart van steen

Lisa's adem

Auteur: Karel Glastra van Loon - Paperback: € 12,95 (tweedehands) - Uitgeverij L.J. Veen, 2001.

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa. Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat. Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. Is zij ontvoerd? Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze weggelopen?
De achterblijvers moeten leren leven met vragen waarop zij nooit antwoord zullen krijgen en raken geïsoleerd in hun eigen verdriet. Als een van de vragen echter toch wordt beantwoord, veranderen de onderlinge verhoudingen van de drie en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.
Lisa's adem

Marjolein

Auteur: Ellen Howard - Hardcover (tweedehands) € 13,90 + € 1,99 servicekosten
uitgeverij Ploegsma, 1988.

Marjolein (12 jaar) heeft een geheim waarover ze niet mag praten van haar vader. Pas als ze vermoedt dat ook haar zusje wordt misbruikt, durft ze iets te doen. Je krijgt een goed idee wat de gevolgen van seksuele mishandeling kunnen zijn.

Voor kinderen vanaf 12 jaar.
Marjolein

Met het mes op tafel

Auteur: Cynthia Voigt - Hardcover (tweedehands) vanaf € 9,20 - Uitgeverij Lemniscaat, 1994.

Een aangrijpende jeugdroman over een incestslachtoffer. Aan het ontbijt legt Tish (puber van ongeveer 16 jaar) plotseling een mes op tafel. De punt gericht op haar stiefvader die tegenover haar zit. Dit is het begin van een breekpunt, een dag waarop alle opgekropte gevoelens van Tish een uitweg zoeken. Een dag waarop opnieuw duidelijk wordt dat haar moeder haar niet steunt en de dag waarop ze beseft dat er maar één is die haar kan helpen : zijzelf. Gevoelens van schaamte, van pijn die je van binnen opvreet, de bijna onmogelijkheid om er over te praten. Vlijmscherp verwoordt Cynthia Voigt de situatie, zonder vals sentiment of onnodige details.
Voor jongeren vanaf 13 jaar.
Met het mes op tafel

Mijn tante is een grindewal

Auteur: Anne Provoost - Paperback € 12,30 - Uitgeverij Houtekiet, 1990.

Anna is bepaald niet blij als ze hoort dat haar nichtje Tara Myrold uit Cleveland met haar ouders op de Kableljauwskaap komt wonen. Ze huren de kustvilla, waar vroeger de zeeheks Goody Hallett verbleef.
'Als je dingen kletst die geheim zijn, dan verandert Goody Hallett je mond in steen,' vertelt Anna. Tara perst haar lippen op elkaar en geeft haar geheim niet prijs. Ze draagt alleen rode T-shirts, omdat rood 'stop' betekent. Ze verzamelt flessen met kurken om boodschappen naar Europa te sturen. De dood van haar moeder maakt alles nog erger: ze zit dagenlang gehurkt in de duinen en spreekt tegen niemand meer. Tot op de dag dat een kudde grindewallen (een soort walvis) op de kust strandt. De meisjes maken de hele reddingsoperatie mee, en door de moeilijkheden met de kleine grindewal Baby begint Tara voor het eerst aan haar verhaal. Door te praten beseft ze dat haar mond niet in steen kàn veranderen. Een boek over het geheim van seksuele kindermishandeling. Vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Mijn tante is een grindewal

Nachtboek van Jelle

Auteur: Beatrijs Nolet - Hardcover: (tweedehands) € 17,90 + € 1,99 servicekosten - Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2000.

Als de vader van Jelle dronken is, zoekt hij ruzie met moeder. Ook Jelle zelf wordt wel eens het slachtoffer. Hij schaamt zich en vlucht in de fantasie. Als de kinderen op school hem vragen hoe hij aan die buil op zijn hoofd komt, verzint hij een spannend verhaal dat hij een baby uit een brandend huis heeft gered. Later wil hij bij de politie en detectives gaan schrijven, hij oefent alvast in zijn nachtboek. Daarin wordt hij van slachtoffer held. Dan verschijnt een nieuw meisje op school. Jelle vindt haar leuk en werpt zich op als haar beschermer. Maar ze komt erachter dat hij een fantast is en wil niets meer van hem weten. Dan knakt er iets in Jelle. Tot overmaat van ramp wordt zijn vader opgepakt wegens geweldpleging in een kroeg. Het in een heldere stijl opgeschreven verhaal maakt indruk, dankzij het overtuigende portret dat de schrijfster schildert van een verwarde en angstige jongen. Voor jongeren vanaf ca. 12 jaar.
Nachtboek van Jelle

Razend

Auteur: Carry Slee - Hardcover: (tweedehands) € 7,50 + € 1,99 servicekosten
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2000.

De vijftienjarige Sven is niet gelukkig thuis. Zijn vader drinkt en slaat hem regelmatig. Sven vlucht in zijn hobby: filmen. Hij wil regisseur worden. Niemand mag erachter komen dat hij thuis wordt geslagen. Zelfs Roosmarijn niet, op wie hij verliefd is. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden. Maar op een dag is hij er zo slecht aan toe dat hij bij zijn oma moet onderduiken. Niemand weet waar hij uithangt. Roosmarijn denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en zijn vrienden zijn boos op hem wanneer hij niet op zijn eigen verjaardag komt. Sven besluit om eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen. Voor jongeren vanaf ca. 12 jaar.
Razend

Stukboek

Auteur: BZN Atlas - Hardcover: (tweedehands) € 10,00 + € 1,99 servicekosten - Uitgever: Stichting STUK, 2011.

Jongeren tegen geweld in opvoeding en relaties. "Wij hebben het meegemaakt en vinden het niet normaal. Als jij het meemaakt mag je het ook niet normaal vinden. Honderdduizenden jongeren in Nederland en Vlaanderen maken elke dag mee dat ze verwaarloosd, mishandeld, vernederd of misbruikt worden. Zoek hulp, steun elkaar en gebruik dit boek om met elkaar te praten over geweld in opvoeding en relaties." Voor jongeren vanaf ca. 13 jaar.

Stukboek

Weg

Auteur: Marjan van Abeelen - Paperback: € 14,99 - Uitgeverij Van Holkema & Warendorf 2010.

Brenda's vader is naar Schotland verhuisd en Brenda woont nu bij haar moeder en stiefvader. Het valt haar niet mee haar nieuwe leven op te pakken. Gelukkig kan ze het goed vinden met haar 17-jarige stiefbroer Larry en met haar kleine halfzusje en -broertje. Maar Brenda's moeder Sophie kan de drukte van een groot gezin niet aan en reageert haar woede en onmacht op haar af. Langzaam maar zeker ontaardt Sophies overspannenheid in mishandeling. Als Sophie op het punt staat iets heel ergs te doen, kan Brenda nog maar aan één ding denken: weg!

Voor jongeren vanaf ca. 12 jaar.