Boeken voor Volwassenen

Klik op de foto aan de rechterzijde van de beschrijving om de webwinkel te openen in een popup venster.

Beschrijving Foto met Link

Achter mijn voordeur

Auteur: Truusje van Zanten - Paperback: € 19,95 - Uitgeverij: Terebint; 2015

Truusje van Zanten vertelt hoe zij viel voor de verkeerde man en hoe zij en haar kinderen slachtoffer werden van huiselijk geweld. In haar eigen woorden schreef Truusje haar aangrijpend, waargebeurd verhaal, vol met hartverscheurende tegenslagen, vrolijk makende meevallers, onbegrijpelijke acties van tal van instanties, rechtszaken, advocaten, deurwaarders... En boven dat alles hangt de voortdurende dreiging van haar ex. Gaat Truusje het redden en tegen welke prijs? Zullen haar kinderen hun trauma's overwinnen?
Achter mijn voordeur is een belangrijk boek. Truusje van Zanten schreef het voor alle slachtoffers van huiselijk geweld en voor iedereen die er privé of professioneel mee in aanraking komt. Een deel van de opbrengst van het boek zal worden gedoneerd aan het Fonds Slachtofferhulp.

Achter mijn voordeur

Als je misbruikt bent

Gids voor verwerking | Auteur: Fréderike Geerdink - Paperback: € 21,00 + € 1,99 servicekosten (Alleen tweedehands)
Uitgeverij: Jan van Arkel; 2000

Slachtoffer zijn van seksueel misbruik, een aanranding of een verkrachting heeft vaak een enorme invloed op je leven. Of het misbruik nu éénmalig was of langdurig voorkwam, veel vrouwen en meiden zoeken naar wegen om deze soms traumatische ervaring(en) een plaats te geven in hun leven. Dit boek helpt je op weg om het misbruik te verwerken en ervan te herstellen. Het geeft je antwoord op vragen als: Welke gevolgen heeft het seksueel misbruik voor mijn leven en hoe word ik me daar van bewust? Hoe kan ik mijn boosheid, rouw en verdriet uiten? Hoe reken ik af met schuldgevoelens? Wat kan ik doen aan gevoelens van angst of wantrouwen? Hoe krijg ik weer kracht en zelfvertrouwen? Waar vind ik verdere hulp als ik er alleen niet uitkom? Dit boek geeft jou, en de mensen die je willen steunen, op een heldere en leesbare manier inzicht in het verwerkingsproces. Er staan veel praktische tips en (schrijf) oefeningen in.
Als je misbruikt bent

Anonieme helden van seksueel misbruik

Auteur: Ivonne Meeuwsen - € 18,00 + € 5,00 verzendkosten (voor Belgié € 10.00)

Verhalen van 16 helden die elk op hun eigen manier geheeld zijn of bezig zijn te helen van seksueel misbruik.
Anonieme helden van seksueel misbruik

Bevrijd van schaamte en schuld

Seksuele beleving na seksueel misbruik | Auteur: Brigitte M. Lommers - Paperback: € 22,50 - Uitgeverij: Elikser B.V; 2016

Ieder verhaal heeft zo z'n eigen specifieke punten en in dit boek leest u het verhaal en het gevecht van de schrijfster. Ze schrijft meedogenloos eerlijk, zonder terughoudendheid. Dat maakt dat het zo nu en dan dwars door je ziel snijdt. Respect voor hoe ze het in dit boek heeft durven formuleren, tegen alle schaamte in. Want schaamte is een gemeen gif, een monster waartegen je bijna net zo hard moet vechten als tegen alle angst die misbruik met zich meebrengt.
Uit het voorwoord bij dit boek van Karin Bloemen: 'In dit boek wordt beschreven hoe seksueel misbruik de basis kan zijn van een traumatische seksuele ontwikkeling. Van daaruit maakt Brigitte Lommers de verbinding met het hoofdthema: Seksualiteit na seksueel misbruik. Vele vrouwen en mannen zijn seksueel misbruikt en zoeken naar een effectieve vorm van hulpverlening. De hulpverlening richt zich op de verwerking van de trauma's en niet op de ontwrichte seksualiteit. Dit zorgt bij velen voor latere problemen op seksueel vlak. Haar zoektocht naar haar (beleving van) seksualiteit is herkenbaar voor vele lotgenoten'. Het boek bevat 14 levensverhalen (12 vrouwen en 2 mannen) over hun misbruikverleden èn hoe zij nu seksualiteit beleven. Meer over Brigitte Lommers op haar website: http://www.brigitte-lommers.nl/Bevrijd van schaamte en schuld

De moedervlek

Auteur: Kristien Dieltiens - Hardcover: € 23,90 + € 1,99 servicekosten (Alleen tweedehands) - Uitgeverij: Clavis B.V.B.A; 2003

Sarah heeft pijn. Ze vertelt het aan de vogels, maar de vogels zeggen het niet verder. Ze zou het willen vertellen op school, maar kan het niet. Er klinken stemmen in haar. Ze lachen het leed weg of ze laten haar juist de pijn voelen die Sarah alleen kan wegnemen door andere pijn te veroorzaken. Lichamelijke pijn. Waarom haat ze klassieke muziek? Waarom droomt ze van een vader die haar in zee draagt en die haar 'Amira' noemt? Waarom wil ze haar mooie moeder niet meer zien? Ze begint een langzame tocht naar genezing... Een meeslepend en ontroerend verhaal over hoe iemand op eigen kracht de erfenis van het verleden overwint en eindelijk het eigen leven weer in handen neemt.
Het verhaal, dat niemand onbewogen zal laten, is een aanrader voor elke volwassenen en voor jongeren vanaf 15 jaar.

De moedervlek

De Ontpopping

Auteur: Vivianne de Caluwé - Paperback: € 24,49 - Uitgeverij: Boekscout; 2017

Als klein meisje hoopte Veroniek op te groeien in een gezin waar ze beschermd en liefdevol zou worden grootgebracht. Brutus, de vader van Veroniek, deed zich voor als de perfecte, zorgzame en beschermende man die alles voor zijn dochter deed. Hij blijkt uiteindelijk haar grootste vijand te zijn... Veroniek wordt misbruikt en mishandeld door haar vader en ze wordt gepest op school. In de jaren die voorbijgaan leert ze steeds meer van zich af te bijten. Hoe weet Veroniek zich door deze hele situatie heen te slepen en hoe zal haar toekomst eruit komen te zien?
Lees meer over Vivianne op haar website: https://www.creavive.nl/

De Ontpopping

De ruïne

Een waargebeurd verhaal over kindermishandeling en de traumatische gevolgen daarvan in het leven van Victor van Dalen, opgetekend door Henriette Faas | Auteurs: Victor van Dalen & Henriette Faas - Paperback: € 17,50 - Uitg: De Brouwerij; 2009

Kindermishandeling kan ernstige en langdurige psychische problemen tot gevolg hebben, zoals angsten, depressie, een negatief zelfbeeld of persoonlijkheidsproblemen. Het opgebouwde overlevingspatroon houdt kinderen staande tijdens fysieke en/of emotionele mishandeling en verwaarlozing, maar betekent vaak later in het leven een obstakel om zich aan nieuwe situaties aan te passen.
De stap om hulp te vragen kan moeilijk zijn. Herstel van posttraumatische stress en het hervinden van veiligheid en vertrouwen is een zware opgave.
Het verhaal van Victor van Dalen illustreert op indringende wijze wat een kind tijdens mishandeling in het gezin doormaakt en hoe dit zijn verdere leven tekent. Het is een moedige stap om de gebeurtenissen onder ogen te zien, een plek in het leven te geven en dit verhaal op papier te zetten. Dat dit boek een steun mag zijn voor een ieder die zich hierin herkent.


De ruïne

De stem van het kind

Verhalen van kinderen van wie de ouder misbruikt is. | Auteur: Hanny Lynch - Paperback: € 18,50 - Uitgeverij: Elikser B.V; 2015

Toen Hanny Lynch ontdekte, dat zij ongewone patronen vertoonde in haar gedrag, die te maken hebben met het trauma van haar misbruikverleden, besloot zij kinderen van misbruikte ouders te interviewen, om te kijken welk effect het - soms lang onuitgesproken - trauma had op hun leven.
Het boek bevat de verhalen van negentien personen, waaronder broers en zussen en een moeder en een zoon. Daarnaast schrijft een drietal professionals over dit thema. Pep Degens, Marijke Naezer en Nelleke Nicolai vertellen achtereenvolgens over hechting en loyaliteit, de impact van seksuele kindermishandeling op ouderschap en het al of niet verwerkt hebben van traumatische jeugdervaringen. Dit boek laat zien hoe deze kinderen, te vergelijken met tweede generatie kampslachtoffers uit de oorlog, soms erg beschadigd zijn geraakt en zelf geworsteld hebben om te kunnen overleven. Sommigen van hen zijn zelf seksueel misbruikt, zoals patronen zich vaak herhalen. Anderen zijn er zonder al te veel kleerscheuren doorheen gerold. Maar in alle opgetekende verhalen staat te lezen dat het kind, soms onbewust, is belast door het verleden van zijn/haar ouder. De schrijfster hoopt dat deze verhalen andere ‘kinderen’, ouders, opvoeders en hulpverleners kunnen helpen om nog meer inzicht te krijgen in de complexe situaties van opvoeden en opgevoed worden na seksueel misbruik.
De stem van het kind

De tijger ontwaakt

Auteur: Peter A. Levine - Paperback: € 19,95 - Uitgever Altamira 2008.

Door schokkende gebeurtenissen kunnen mensen een trauma oplopen en onder meer last krijgen van slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en woedeuitbarstingen. De natuur heeft het anders geregeld: prooidieren zijn in staat om snel na een levensbedreigende situatie weer normaal te functioneren. Volgens Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, geldt dit ook voor mensen in een traumatische situatie. Maar in tegenstelling tot prooidieren, die de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel afleggen en hun leven hervatten, slagen wij mensen daar niet altijd in. Vaak zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit die zich vervolgens in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woedeuitbarstingen. Zo ontwikkelt zich het PostTraumatische Stress-Syndroom (PTSS). Somatic Experiencing gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden: door iemand de oorzaak van zijn trauma opnieuw te laten beleven (‘de tijger ontwaakt’) en daarbij het lichaam in staat te stellen de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten. Peter Levine heeft een achtergrond in biofysica, stressbehandeling en psychologie; zo werkte hij onder andere als stress-consulent in het Spaceshuttleproject van de NASA. Hij is expert op het gebied van traumabehandeling en was de grondlegger van Somatic Experiencing.
De tijger ontwaakt

Dochters van Lot

Auteur: Rijnaarts J. - Paperback: € 10,00 + € 1,99 servicekosten (Alleen tweedehands) - Uitgever: Vita Feministische

Wat niet wordt verteld bestaat niet. Lange tijd kon en mocht over incest niet worden gesproken. Pas in de jaren '80 is duidelijk geworden dat veel vrouwen vroeger als kind seksueel zijn misbruikt door een familielid en dat dit ook nu nog tal van kinderen overkomt. In deze hernieuwde uitgave 'Dochters van Lot' ontrafelt José Rijnaarts de wetenschappelijke theorieën over incest die het zwijgen in stand hielden. Zij beschrijft de geleidelijke ommekeer: de onthulling van incest als een ernstig sociaal probleem.

In Dochters van Lot komen verder uitvoerig de ervaringen en gevoelens van slachtoffers van incest aan de orde.
Dochters van Lot

Doorbroken taboes

Auteur: Lana B - Paperback: € 19,95 - Uitgeverij aquaZZ

Autobiografie | Hoe een jonge vrouw seksueel misbruik, extreem geweld, ontvoering, een sekte en de daardoor ontstane persoonlijkheidsstoornissen overwon en ervaringsdeskundige werd. 'Dit verhaal gaat onder andere over mijzelf. Ik ben als kind slachtoffer geweest van geweld en seksueel misbruik en getuige van moord. Hierdoor vormden zich verschillende alters in mij. Naast dit alles ben ik in een sekte terechtgekomen. Ik wil mijn verhaal naar buiten brengen en een stem zijn voor velen die met dit soort zaken worstelen. Jongeren worden op straat aangesproken en in sektes gelokt. Zo verdwijnen er veel kinderen en niemand weet waar ze zijn. Ik heb zelf tien jaar in een sekte gezeten en ben uiteindelijk door de politie naar een Blijf-van-mijn-lijf-huis gebracht. Met de hulp van vele instanties ben ik er beetje bij beetje bovenop gekomen. Momenteel werk ik als ervaringsdeskundige binnen de Ggz, afdeling maatschappelijk welzijn, cliëntenondersteuning Vivenz en Homestart. Soms geef ik gastlessen op middelbare scholen. Ik leef nu al ruim dertien jaar mijn eigen leven, maar zonder de juiste hulp was dat me nooit gelukt'. | Video Trailer:

Doorbroken taboes

Een ontmoeting met jezelf

18 vrouwen vertellen | Auteur: Diana Bergsma - Paperback: € 24,19 - Uitgeverij van Brug, 2013.

In dit boek vertellen 18 vrouwen hoe zij hun leven hebben vormgegeven, vaak na ingrijpende gebeurtenissen. Op een bijzonder wijze worden de invloeden en gebeurtenissen beschreven, die gezorgd hebben voor de persoonlijke groei in hun bewustzijn. Dit boek zal vrouwen en mannen aanmoedigen en inspireren om bewuster te worden van hun eigen invloed op de kwaliteit van hun leven. Thema´s zijn: initiatief durven nemen * emigreren * de acceptatie van een eetstoornis * een burnout * het opzetten van een succesvol bedrijf * bewustwording van wie je nu bent en wat je wilt * de invloed van religie * het mannelijke en vrouwelijke in jezelf * ongewilde kinderloosheid.
Diana Bergsma is coach en heeft ruime ervaring met het zoeken en vinden van liefde en zelfwaardering in de mens. Zij weet als geen ander dat je dat nodig hebt om in je kracht te staan. De verhalen in dit boek zijn geschreven door inspirerende vrouwen die opkomen voor zichzelf, hun werk, hun familie, hun dromen en verlangens. Ze laten zien dat beperkingen ook mogelijkheden kunnen worden, wanneer je bereid bent open en eerlijk naar je leven te kijken en als je durft te veranderen.Een ontmoeting met jezelf

Een zoektocht naar het ware zelf

Auteur: Jean Jenson - € 46,95 + € 1,99 servicekosten (Alleen tweedehands) - Uitgeverij Atlas Contact, 2004.

Een zoektocht naar het ware zelf biedt een methode die de volwassene helpt het verdriet om de verliezen van de jeugd te verwerken zonder zichzelf in de chaos van gevoelens kwijt te raken. Met behulp van Jensons oefeningen kan de volwassene leren te werken aan de gevoelens die te herleiden zijn tot de jeugd en leren onder onderscheid te maken tussen de twee niveaus: dat van het bewustzijn van het kind en dat van de realiteit van de volwassene. Aldus wordt een zelf op gang gebrachte, gestructureerde regressie naar het verleden mogelijk gemaakt, die in dienst staat van een proces volwassenwording. 'In heldere, eenvoudige taal en met een overvloed aan voorbeelden biedt Jenson haar lezers de gelegenheid hun eigen weg naar hun eigen waarheid te vinden en tegelijkertijd open te blijven staan voor nieuwe dingen die op hun pad komen en die van nut kunnen zijn. Dat is een groot goed.'
Een zoektocht naar het ware zelf

Er zijn geen namen voor

Auteur: Joost Heinsius - Uitgeverij Ambo|Anthos B.V.

Het heeft lang geduurd voordat duidelijk werd hoe vaak kinderen seksueel misbruikt werden, hoe ernstig de gevolgen waren en vooral dat het misbruik op zo grote schaal in onze maatschappij voorkomt. Opvallend is dat er weinig wordt gesproken over jongens als slachtoffers van seksueel misbruik. Seksueel misbruik van jongens is nog steeds een taboe. In opdracht van de Stichting Mannen Tegen Seksueel Geweld is dit boek geschreven om de gevolgen voor jongens en mannen die seksueel misbruikt zijn zichtbaar te maken en het taboe en de misvattingen over dit misbruik te doorbreken. Centraal staan de beschrijvingen van de ervaringen van de mannelijke slachtoffers, die bedoeld zijn voor herkenning en ondersteuning voor jongens en mannen die er nog niet over durven spreken. Het ontkennen van seksueel misbruik van jongens blijkt sterk te maken te hebben met het beeld dat onze samenleving van mannen en jongens heeft. Slachtoffer-zijn past niet in het beeld van mannelijkheid.
Er zijn geen namen voor

Gids voor succesvol opvoeden

Auteur: Peter Adriaenssens - Paperback: € 19,99 - Uitgeverij Lannoo, 2007.

Gids voor succesvol opvoeden is de onmisbare opvoedingsgids voor elke ouder, gebaseerd op de inzichten uit "Opvoeden is een groeiproces" en "Van hieraf mag je gaan", waarvan inmiddels vele tienduizenden exemplaren zijn verkocht en aangevuld met het recentste wetenschappelijke onderzoek. Met heel wat nieuwe inzichten op het vlak van het opvoeden van jonge kinderen en tieners, gsm'en, chatten... De rol van ouders is vandaag belangrijker dan ooit. In de eenentwintigste eeuw komt er zoveel op jongeren af en is er nog zo weinig dat we als zeker kunnen beschouwen, dat ouders meer dan ooit de rots in de branding moeten en kunnen zijn. In dit boek houdt de bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens de inzichten uit de succesvolle boeken tegen het licht van recent onderzoek en nieuwe wetenswaardigheden. Hij geeft je de kennis door die je als ouder echt nodig hebt, zonder verloren te lopen in details. Hij pleit niet voor de absolute vrijheid en ook niet voor de harde hand, maar voor 'warme duidelijkheid'. Met deze mix van correcte informatie en leefbare en uitvoerbare adviezen, levert dit boek een goede basis voor effectief ouderschap. 'Ik hoop dat je met mij door een frisse bril wil kijken naar opvoeden. Het is geen kookboek met kant-en-klaarrecepten. Maar het staat wel vol aanwijzingen en tips in welke richting je oplossingen en uitwegen kunt creëren. In dit boek breng ik twintig jaar ervaring als kinderpsychiater, 25 jaar huwelijk en ervaring met vier dochters, mijn vele lezingen en contacten met jongeren en ouders op vormingsavonden tot synthese in een verhaal dat vooral zeggen wil: opvoeden heeft mijn leven zoveel rijker gemaakt. Ik hoop dat het ook voor jou als lezer die weg mag opgaan.' - Peter Adriaenssens.


Gids voor succesvol opvoeden

Helen van seksueel misbruik

Het trauma voorbij! - Auteur: Ivonne Meeuwsen - € 25,50 incl. € 5,00 verzendkosten. (België € 10,00)

‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ is een onmisbaar basisboek over seksueel misbruik en vooral ook: hoe je daarvan kunt helen. Diverse thema’s zoals inpalmen, vergeving, eenzaamheid, grenzen, therapie en meer worden toegelicht.

‘In heldere taal vertelt Ivonne over de ervaring en betekenis van seksueel misbruik, op de korte én lange termijn. Voor de slachtoffers, de hulpverlening en de sociale omgeving geeft zij woorden aan het onzegbare.’ (Vincent Felitti in zijn voorwoord in de Engelstalige versie)

Het drama van het begaafde kind

Auteur: Alice Miller - Hardcover: € 22,50 - Uitgever: Het Spectrum, 2015.

'We kunnen ons verleden totaal niet veranderen, de krenkingen die ons in onze kindertijd zijn aangedaan, kunnen we niet ongedaan maken. Maar we kunnen wel onszelf veranderen, onszelf 'repareren', onze verloren integriteit heroveren. Dat kunnen we doen door te besluiten de in ons lichaam opgeslagen kennis van wat vroeger gebeurd is nader te bekijken en deze dichter bij ons bewustzijn te brengen. Dat is inderdaad een ongemakkelijke procedure, maar het is de enige die ons de mogelijkheid biedt eindelijk de onzichtbare en toch zo wrede gevangenis van de kindertijd te verlaten en onszelf te transformeren van onbewust slachtoffer van het verleden in een verantwoordelijk mens die zijn geschiedenis kent en ermee leeft.'
Alice Miller studeerde filosofie, psychologie en sociologie en was jarenlang psychoanalytica. Sinds 1980 houdt ze zich volledig met schrijven bezig. Ze werd wereldwijd bekend met de klassieker Het drama van het begaafde kind, waarvan in Nederland al meer dan 150.000 exemplaren zijn verkocht. Daarnaast schreef zij onder andere De opstand van het lichaam en Vrij van leugens. Het hoofdthema van al haar boeken is de loochening van het lijden in de kindertijd en de levenslange gevolgen daarvan.
Het drama van het begaafde kind

Het duivelskind

Foute ouders en falende jeugdzorg. Auteur: Maria Genova & Angel van der Vecht
Paperback: € 30,00 + € 1,99 servicekosten (Alleen tweedehands) - Uitgever: Just Publishers, 2014.

In Het Duivelskind vertelt bestsellerauteur Maria Genova het schokkende levensverhaal van Angel van der Vecht. Dit nieuwe boek behandelt twee zeer actuele thema's: kindermisbruik en jeugdzorg.
Het meisje Angel groeit op in een benauwend milieu. Langzaam maar zeker raken haar ouders ervan overtuigd dat Angel een 'duivelskind' is. Om haar te 'genezen' beginnen ze Angel te mishandelen en te misbruiken. Via Angels school wordt jeugdzorg ingeschakeld. Maar omdat men niet ingrijpt wanen haar ouders zich onaantastbaar. Onder de ogen van een gezinsvoogd en een maatschappelijk werkster gaan de mishandelingen, de vernederingen en het misbruik onverminderd door. Wanneer jaren later het misbruik naar buiten dreigt te komen besluit haar vader een einde aan Angels leven te maken... 'Als ze de badkamer instapt, ziet Angel haar vader met een groot keukenmes en een hoop pillen. Hij zet het mes op haar keel. 'Vandaag is het zo ver,' zegt haar vader. Een brede grijns verschijnt op zijn gezicht. 'Jij pleegt zelfmoord. En ik heb een alibi, want je hebt zelf opgeschreven dat je dood wilt. Iedereen zal geloven dat je zelfmoord hebt gepleegd.' Falende jeugdzorg, foute ouders en omstanders die hun ogen sluiten... In Het Duivelskind overtreft de ontstellende werkelijkheid de meest gruwelijke fictie.
Meer over Angel op haar website: http://www.angelssite.nl/ | Video Trailer: Angel leest voor uit haar boek

Het duivelskind

Het onverwoestbare kind

Auteur: Lillian B. Rubin - Paperback: € 20,99 - uitgeverij Ambo|Anthos, 2016.

Hoe komt het dat sommige mensen het meest wrede, pijnlijke verleden te boven weten te komen, terwijl het bij anderen hun hele leven beheerst? In Het onverwoestbare kind geeft Lillian B. Rubin antwoord op deze indringende vraag aan de hand van de levensverhalen van volwassenen - waaronder dat van haarzelf- die als kind gebukt gingen onder ernstige vormen van fysiek en geestelijk geweld in hun gezin en sociale omgeving, maar desondanks de weg wisten te vinden naar een bevredigend leven.

Lillian B. Rubin ontwikkelde een theorie die ons inzicht in de ontwikkeling van de mens verruimt en verrijkt, en die hoop en kracht geeft aan degenen die worstelen om boven te blijven.Lillian B. Rubin is sociologe en schrijfster. Van haar verscheen onder andere Intieme vreemden, Pijn en moeite en Verweven Levens.

Het onverwoestbare kind

Hulpverlening na seksueel misbruik

Auteur: Ivonne Meeuwsen - € 18,70 incl. € 5,00 verzendkosten (België € 10,00)

‘Hulpverlening na seksueel misbruik. Wegwijzer in Traumaland’ vertelt de verhalen van mensen die met behulp van verschillende therapie-vormen geheeld zijn. Het belicht de therapie, de therapeut én de klant en voegt daar steeds een themabespreking aan toe, waarin Ivonne de vinger legt op de specifieke kenmerken van seksueel misbruik die in die casus naar voren komen. Een helder en verhelderend boek over de rol van de hulpverlening na seksueel misbruik.
Hulpverlening na seksueel misbruik

Ik zal nooit meer stout zijn

Auteur: Ada Busman - Paperback € 15,03 - Uitgeverij Eigen Boek.

Waargebeurd verhaal !
Ik zal nooit meer stout zijn ! Waarom mag ik niet bij jou blijven ? Ik ben al zoveel nachtjes weg, mag ik al naar huis ?
Een paar van de wanhopige vragen van een verdrietig kind, dat niet kan begrijpen, waarom hij niet naar huis mag.

"Dit boek gaat over mijn kleinzoon Jordy, slachtoffer van de WSG, bij zijn vader weggehaald door valse aantijgingen. Het wanhopige gevecht voor gerechtigheid door de familie, om een eind aan deze tragedie te maken en zo Jordy weer een gewone jeugd te kunnen geven", aldus Ada Busman.
Ik zal nooit meer stout zijn

In vertrouwen genomen

Auteurs: Carla Ivens, Peter Adriaenssens, Liesbet Smeyers, Bart Vanbeckevoort
Paperback € 15,00 + € 1,99 servicekosten (Alleen tweedehands) - Uitgeverij Lannoo, 2000.

Over kindermishandeling worden vele stellingen verkondigd. Sommige zijn juist, andere niet. Het gevaar van zulke verwarrende boodschappen is dat mensen die met kinderen in contact komen niet durven te vertrouwen op hun gevoel. Men moet geen deskundige zijn om signalen van kindermishandeling te zien. Het is trouwens een burgerlijke plicht om kinderen die zoiets meemaken, een hand toe te steken. Voor de ouder, vriend, leerkracht, arts, hulpverlener, student die hier werk van wil maken wil dit boek alvast duidelijkheid bijdragen. De jarenlange ervaring van het Vertrouwenartscentrum van de Universitaire Ziekenhuizen KU-Leuven wordt in dit boek samengebracht met steeds weer de vraag voor ogen 'Hoe kijk je ernaar en wat kun je doen ?' De theoretische invalshoek geeft een korte stand van zaken weer, terwijl het accent ligt op de praktijkverhalen. Ieder hoofdstuk sluit af met een stappenplan dat voor de verschillende vormen van kindermishandeling schetst hoe je verder kan, vertrekkend van een vermoeden, van een signaal of van een verhaal van een kind.


In vertrouwen genomen

Jij bent van mij

Auteur: Wouter Springer - Uitgeverijen: Ambilicious & aquaZZ, 2016.

Klaas-Jan, oudste zoon van James Backyard en Freaudelène Backyard - Toujours, groeit op in rijkdom en weelde. Aan niets ontbreekt hem. Tot hij op latere leeftijd zijn leven in beelden herinnert. Fragmenten die voor hem te bizar zijn.

In Jij bent van mij herleeft Klaas-Jan letterlijk zijn herinneringen. Weer doorleeft hij diezelfde leegte. Weer heeft hij het antwoord niet. Weer neemt onderhuidse kilte de overhand. Lukt het Klaas-Jan deze keer wel om zijn herinnering een herinnering te laten zijn? ​Meer over Wouter Springer op zijn website: https://www.wouterspringer.nl/

Video Trailer:


Paperback € 20,00Jij bent van mij

Hardcover € 25,00Jij bent van mij

Kind van de rekening

Auteur: George Berben - Paperback: € 17,95 - Uitgeverij Aspekt B.V. 2013.

George wordt in juni 1945 als onwettig en ongewenst kind geboren in een kindertehuis in Velp. Zijn geboorte wordt als een grote schande ervaren en zijn grootouders stellen dan ook alles in het werk om zijn bestaan geheim te houden. Alle geoorloofde en ongeoorloofde middelen worden hierbij gebruikt. Een priester treft hem ondervoed en verwaarloosd aan en dan wordt hij bij pleegouders in Velp geplaatst. Na zes gelukkige jaren als kind van een kruideniersechtpaar wordt het geluk abrupt verstoord als zijn biologische moeder hem opeist en zijn pleegvader van seksueel misbruik beschuldigt. Deze valse beschuldiging slaat diepe wonden in het gezin van de pleegouders en zal als een donkere schaduw over het verdere leven van George blijven hangen. Door mishandelingen en vernederingen van zijn 'moeder' verandert George in korte tijd van een vrolijke, onbezorgde jongen in een diepongelukkig kind. Bijgestaan door de biologische grootouders laat moeder George als moeilijk opvoedbaar kind in een staatsinrichting plaatsen. Dan begint voor hem een strijd van leven en overleven. Een strijd voor een eigen identiteit, voor het vinden van zijn biologische vader, een strijd tegen vooroordelen. Maar vooral een strijd tegen zijn biologische moeder en tegen overheidsinstanties. Wat George in zijn leven allemaal is overkomen grenst aan het ongelooflijke. Het laat de lezer verbluft achter, zo kan het dus ook gaan met een kind in Nederland. In de herfst van zijn leven zoekt de auteur nu naar rust in zijn bestaan.Kind van de rekening

Kinderen helpen na een schokkende gebeurtenis

Auteur: Onbekend - Paperback: € 14,85 + € 1,99 servicekosten (Alleen tweedehands) - Uitgeverij Lannoo, 2003.

Praktische gids na een misdrijf of een plots overlijden. Een beschrijving van het geheel eigen verwerkingsproces van kinderen.
Een must voor iedereen die werkt met kinderen en jongeren en hen vroeg of laat moet opvangen na een schokkende gebeurtenis.

Met een voorwoord van minister Mieke Vogels. Uitermate geschikt voor leerkrachten, familieleden, hulpverleners, mensen van interventieteams en politie.
Vol praktische tips over hoe je omgaat met crisis bij kinderen en jongeren.
Kinderen helpen na een schokkende gebeurtenis

Kinderschrik

Auteur: Vonne van der Meer & Josef Willems - Paperback: € 10,00 - Uitgeverij Atlas Contact, 2012.

Als componist en musicus Jozef Willems in 2009 z’n zestigste verjaardag viert, confronteren gasten hem ongewild met een vreselijke herinnering uit zijn jeugd die hij vijftig jaar lang had weggestopt: het misbruik door frater S. Een van zijn vrienden komt verkleed als Sinterklaas binnen en vraagt Jozef bij hem op schoot te komen zitten. ‘De geur van zijn toog en het op schoot zitten maakte dat ik door mijn eigen vloer heen zakte’, aldus de schrijver. Samen met Vonne van der Meer schreef hij kort daarop het boek’ Kinderschrik’.

Het boek is een tweeluik over de beleving van die verjaardag. Door de ogen van de jarige zelf en door de gast Vonne van der Meer die meehielp het feest voor te bereiden. ’Het boek heeft me verlost van een akelige eenzaamheid’, vertelt Jozef.
Kinderschrik

Levenspaden

Auteur: Alice Miller - Paperback: € 19,95 + € 1,99 servicekosten (Alleen tweedehands) - Uitgeverij Unieboek, 1998.

Kinderen worden gevormd door het gezin waarin ze opgroeien. En ook als zij later hun ouders bekritiseren of zelfs helemaal met hen breken, kunnen ze niet verhinderen dat ingesleten gedrags- en reactiepatronen hun leven en hun relaties blijven beïnvloeden. veel mensen maken daar niet veel gedachten aan vuil. Zij herhalen eenvoudig weg met hun kinderen wat zij zelf hebben ervaren. Tot ze er op een bepaald moment tot hun verdriet en verbazing achterkomen dat het hun in de relatie met hun kinderen of partner aan dezelfde innerlijke vrijheid ontbreekt die ze zich in hun jeugd zozeer hadden gewenst.
Alice Miller is psychoanalytica en wil aantonen hoe opvoeding van kinderen beschadigend kan zijn en voorbijgaat aan het diepste wezen van het kind. Met een zevental fictieve levensverhalen illustreert ze het mechanisme waarmee vroege ervaringen met leed en liefde het latere leven van een mens en zijn relaties tot anderen beïnvloeden en van generatie op generatie worden doorgegeven.

Levenspaden

Moederkruid

Auteur: Carry Slee - Paperback (tweedehands) € 14,95 + € 1,99 servicekosten
Uitgeverij Prometheus Groep, Amsterdam, 2001.

Een meisje en haar zusje groeien op in beklemmende omgeving. Moeder is ziekelijk en heeft nauwelijks aandacht voor haar kinderen, de zaak van vader balanceert constant op de rand van faillissement. Rond de relatie van het zusje en de vader hangt een waas van geheimzinnigheid. Een aangrijpende autobiografische roman over opgroeien in onveiligheid, een mix van psychische verwaarlozing en seksueel misbruik.
Moederkruid

Niemandskinderen

Auteur: Carolien Roodvoets - Paperback: € 12,95 - Uitgeverij Aramith 2010.

In dit indringende boek beschrijft Carolien Roodvoets de gevolgen van een onveilige jeugd en de verwerking ervan. Het boek prikt de fabel door dat ouders per definitie hun kinderen liefhebben. Niet (kunnen) houden van je kind is een onderwerp waar niet of nauwelijks over gesproken wordt – niet door de ouder(s), maar ook niet door het verwaarloosde kind zelf, dat de illusie van liefde nodig heeft om te kunnen overleven.
Niemandskinderen laat zien dat ouders kinderen vaak gebruiken voor hun eigen welzijn. Het kind krijgt een zware rol toebedeeld in het kwetsbare huwelijk van zijn ouders en draagt zo bij aan het gezinsevenwicht. Kinderen worden dan de steunpilaren van hun ouders in plaats van dat zijzelf steun ontvangen; ze groeien op in een privé-oorlogsgebied en proberen te overleven. Eenmaal volwassen geworden kunnen Niemandskinderen hun draai in het leven vaak niet vinden. Ze verdwalen in Niemandsland en verdrinken daar voorgoed of… ze gaan hun traumatische geschiedenis verwerken.
Niemandskinderen is een boek voor volwassenen die worstelen met de last die een onveilige jeugd met zich bracht, en voor therapeuten/hulpverleners die met deze groep te maken hebben. Carolien Roodvoets is gezins- en relatietherapeute, seksuologe en individueel psychotherapeute. Ze heeft een praktijk in Deventer.
Niemandskinderen
Bijzondere verhalen van doodgewone mensen

Open boek

Auteur: Mary Sjabbens - Paperback: Vaste prijs: € 14,95 excl. verzendkosten
ISBN: 978-94-022-0958-7

Mary Sjabbens: “Als bijna-kerstkindje kwam ik in 1967 ter wereld. Van jongs af aan wist ik dat ik maatschappelijk werkster wilde worden. Echter, door omstandigheden werd ik noodgedwongen thuis de gezinsmanager. Een aantal jaren geleden begon ik met een eigen, gevarieerde website. Sindsdien is bloggen mijn grote passie. Naast gesprekken en bijzondere verhalen van doodgewone mensen staat ook een zeer persoonlijk verhaal in mijn boek.”
Nieuwe mensen ontmoeten we niet enkel op het werk of op de sportclub, maar ook via social media. Met dank aan Twitter ontmoet Mary Sjabbens veel mensen. Een aantal van hen heeft via een intensieve mailwisseling hun verhalen met haar gedeeld, zonder dat zij elkaar hebben ontmoet. Uit deze contacten zijn de zeer persoonlijke, rakende verhalen en gesprekken ontstaan die je in ‘Open boek- bijzondere verhalen van doodgewone mensen’ kunt lezen, waaronder ook diverse verhalen van lotgenoten van misbruik. Ook Mary’s eigen verhaal mag in dit boek niet ontbreken. Daarmee is alles begonnen voor haar: een eigen site, mooie online ontmoetingen én bijzondere verhalen.
Meer over Mary Sjabbens op haar website: http://www.marysjabbens.nl/
Open boek

Opvoeden Is Een Groeiproces

Auteur: Peter Adriaenssens - Paperback: € 9,75 + € 1,99 servicekosten - Uitgeverij Lannoo, 1998.

In dit boek komt de problematiek van het alledaagse opvoeden aan de orde. Veel aandacht wordt gegeven aan de reden waarom opvoeders iets wel of niet doen, de invloed van hun eigen opvoeding en de wending die je als ouder aan de opvoeding van je kinderen kunt geven om deze periode prettig te laten verlopen. Ook de gevoelens en de praktische zaken van het vader en moeder zijn in deze tijd komen aan de orde. Volledig up-to-date. Sinds de verschijning leerden tienduizenden ouders en leerkrachten Opvoeden is een groeiproces kennen als hét opvoedingsboek bij uitstek. 'Opvoeden,' zo schrijft Peter Adriaenssens, 'gebeurt altijd het beste met duidelijk leiderschap van de ouders, in een positieve gezinssfeer, waar de aandacht vooral gaat naar de vaardigheden van kinderen eerder dan naar hun tekorten.'
Opvoeden Is Een Groeiproces

Partners in beeld

Auteur: Ivonne Meeuwsen - 20,50 verzendkosten €5,00 België € 10,00

Seksueel misbruik heeft invloed op alle aspecten van de partner relatie. Hoe ga je daar als partner mee om?
Partners in beeld

Sensomotorische psychotherapie

Auteur: Pat Ogden - Paperback: € 65,00 - Uitgeverij Akasha 2015. Nog niet verschenen - Beschikbaar op 25-11-2016

Lichaamsintelligentie is veelal nog een onontgonnen terrein in de psychotherapie. Toch is het verhaal dat verteld wordt door de 'somatische getuigenis' - gebaren, lichaamshouding, manier van spreken, gezichtsuitdrukkingen, de blik in de ogen en de bewegingen van het lijf - misschien wel belangrijker dan het verhaal in woorden. De taal van het lichaam onthult de erfenis van trauma en van vroegkinderlijke of vergeten dynamieken met hechtingspersonen. Door het lichaam een duidelijke plaats te geven in de therapeutische benadering, krijgt de cliënt een belangrijk middel aangereikt om tot zelfkennis en verandering te komen. Dit boek - geschreven voor therapeuten en cliënten om gezamenlijk te bestuderen - biedt een praktische handleiding tot de taal van het lichaam. Het begint met een uitleg aan therapeuten en cliënten over hoe zij dit boek het best kunnen gebruiken, gevolgd door een toelichting op de rol van de hersenen en het gebruik van mindfulness. Daarna gaat dit boek verder in drie delen die gebaseerd zijn op een gefaseerde therapiebenadering. Eerst wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van persoonlijke - met name somatische - hulpmiddelen; vervolgens wordt besproken wat de systematische opbouw is bij een somatische benadering van het geheugen, en ten slotte wordt de invloed van gehechtheid op het procedureel leren, de emotionele vooringenomenheid en de cognitieve distorsies behandeld. De hoofdstukken beginnen met een inleiding voor de therapeut over het toepassen van de stof in de klinische praktijk. Daarnaast bevat elk hoofdstuk werkbladen voor cliënten om hen te helpen om zich het materiaal op een persoonlijk niveau eigen te maken.

Sensomotorische psychotherapie

Trauma en herstel

Auteur: Judith Lewis Herman - Paperback: € 22,50 - Uitgever Wereldbibliotheek, 2015.

Trauma en herstel, in 1992 voor het eerst gepubliceerd, is nog altijd hét boek over traumatische gebeurtenissen en de slachtoffers daarvan. Judith Herman stelt in dit baanbrekende werk dat psychologische trauma's alleen begrepen kunnen worden in hun sociale context. Uitgaande van haar eigen onderzoek naar incest en de uitgebreide literatuur over oorlogsveteranen en slachtoffers van terreur, trekt ze verrassende parellellen tussen particulier geweld, zoals kindermishandeling, en politiek geweld, bijvoorbeeld oorlog. Trauma en herstel is een essentieel boek voor iedereen die wil begrijpen hoe trauma's genezen kunnen worden en hoe we helen. Voor deze uitgave heeft Judith Herman een uitgebreid nieuw nawoord geschreven, waarin ze laat zien wat er in haar vakgebied is veranderd en wat er niet is veranderd in de ruim twee decennia sinds de publicatie van haar boek. 'Dit onmisbare boek maakt duidelijk dat het herinneren en vertellen van de waarheid over verschrikkelijke gebeurtenissen voorwaarden zijn voor het herstel van de openbare orde en voor de genezing van individuele slachtoffers.' The New York Times.

Trauma en herstel

Traumasporen

Auteur: Bessel van der Kolk - Paperback: € 39,50 - Uitgeverij Mens! 2016.

Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.
Op basis van ruim dertig jaar onderzoek en klinische ervaring in de voorhoede van zijn vakgebied, toont prof. dr. Bessel van der Kolk hoe de angst en het isolement in de kern van het trauma letterlijk veranderingen aanbrengen in zowel de hersenen als het lichaam. Hij verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer gekweld worden door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma hun vermogen om zich te concentreren, zich te herinneren, vertrouwensrelaties aan te gaan en zich thuis te voelen in hun eigen lijf negatief beïnvloedt. Doordat ze de controle over zichzelf hebben verloren en gefrustreerd zijn geraakt door eerdere vergeefse behandelingen, zijn ze vaak bang dat ze onherstelbaar zijn beschadigd.
Traumasporen beschrijft op inspirerende wijze hoe een groep therapeuten en wetenschappers - samen met hun moedige patiënten - heeft geworsteld om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hersenwetenschappen, gehechtheidsonderzoek en lichaamsbewustzijn te integreren tot behandelingen waarmee getraumatiseerde mensen bevrijd kunnen worden van de tirannie van het verleden. Gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest door middel van yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere methoden, laat hij nieuwe wegen naar herstel zien, waarbij stap voor stap het vermogen wordt herwonnen om 'te weten wat je weet en te voelen wat je voelt'. Bovendien creëren ze ervaringen die rechtstreeks ingaan tegen de machteloosheid en onzichtbaarheid die gepaard gaan met trauma, waardoor zowel volwassenen als kinderen weer zeggenschap over hun eigen lichaam en hun eigen leven kunnen krijgen.

Traumasporen

Troost het kind in mij

Auteur: Demasure Karlijn - Hardcover: € 39,50 + € 1,99 servicekosten - Uitgeverij Altiora Averbode, 2008.

Dit boek gaat over incest en seksueel geweld. Het hart van het boek wordt gevormd door de verhalen van mensen die de moed hadden om ze te vertellen. Het zijn verhalen van pijn, woede en angst als ze de ervaring van het misbruik onder woorden proberen te brengen. Het zijn verhalen van dapperheid die vertellen hoe de lange weg van het herstel werd aangevat. Verhalen van wilskracht ook als die weg onverwacht bochtig en steil blijkt te zijn. Het worden getuigenissen van hoop als eindelijk de einder in zicht komt; het landschap rustig en breed wordt. En er wordt gedanst van vreugde eenmaal de bestemming bereikt. Er wordt in dit boek geweend, geschreeuwd, gelachen en gezongen maar nooit alleen. Altijd samen. Dit boek richt zich tot mensen die met jongeren bezig zijn: leerkrachten, docenten, begeleiders van studenten, leidsters en leiders in jeugdbewegingen en allen die verantwoordelijkheid dragen voor jongeren. Vanzelfsprekend kunnen ook slachtoffers en hun onmiddellijke omgeving heel wat opsteken bij de lectuur van dit boek.

Troost het kind in mij

Van je hoofd naar je hart

Auteur: Vivianne de Caluwé - Paperback: € 14,45 - Uitgeverij: Boekscout; 2016

Van je hoofd naar je hart bevat gedichten en spreuken met nodige diepgang die gebaseerd zijn op het leven. Iedereen kan deze gedichten en spreuken op hun eigen manier betrekken op het leven. Door nooit de hoop en moed op te geven en altijd in jezelf te blijven geloven, zo zijn vele van deze gedichten en spreuken tot leven gekomen. Het heeft Vivianne de Caluwé de kracht gegeven om het leven, met welke tegenslagen het ook kan bieden, altijd weer op te pakken. Een intrigerende bundel die voor iedereen wat zou kunnen betekenen.
Lees meer over Vivianne op haar website: https://www.creavive.nl/

Van je hoofd naar je hart

Weggejorist

Auteur: Robert van de Luitgaarden - Paperback € 25,95 - Uitgeverij aquaZZ 2016 in samenwerking met Ambilicious.

Robert (Robbie) groeide vanaf zijn derde op in diverse tehuizen en pleeggezinnen. Vanaf zijn veertiende werd hij zeven jaar lang seksueel misbruikt door een directeur van Stichting Katholieke Kinderbescherming, die ook het ouderlijk gezag over hem had. Schrijfster Yvonne Keuls zorgde ervoor dat de dader, André Beemster, bekende. Helaas kwam hij 'met de schrik' vrij: doofpot? Robert werd depressief en baalde ervan dat het leven waar hij zo naar had verlangd – een leven zonder misbruik – hem zo tegenviel. Geen werk, te veel drank, blowen, diefstal en automutilatie maakten het er allemaal niet rooskleuriger op. Het roer moest om. Robert vond dat hij al jaren te vaak weggejorist was en besloot de media op te zoeken om zijn verhaal te doen. Hij richtte een stichting op om seksueel misbruik onder jongens/mannen uit de taboesfeer te halen, zette zich in om kinderpornonetwerken op te rollen. Tevergeefs: aangiften werden geseponeerd. In dit boek zet Robert alle zaken en feiten op een rij in de hoop eindelijk met respect gehoord te worden.

Weggejorist

Zwangerschap na seksueel misbruik

Auteur: Ivonne Meeuwsen - € 19,95 + € 4,45 verzendkosten

Zwanger worden of zijn als je seksueel misbruik hebt meegemaakt kan erg triggeren. Hoe ga je daar mee om?
Zwangerschap na seksueel misbruik