Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt

Twitter

LEDEN IN HET NIEUWS

In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen !
Bekijk HIER alle berichten in deze categorie

GASTBLOGS

  • Reageren

Zwijgen is Zilver, Spreken is Goud - Gastblog door Mary Sjabbens

TonnyKamper
TonnyKamper

Zwijgen is Zilver, Spreken is Goud - Gastblog door Mary Sjabbens Webmas10

Registratiedatum : 20-07-13
Reputatie : 728
Aantal berichten : 585
Punten : 10835

Zwijgen is Zilver, Spreken is Goud - Gastblog door Mary Sjabbens Empty Zwijgen is Zilver, Spreken is Goud - Gastblog door Mary Sjabbens

Bericht van TonnyKamper di 16 aug 2016, 01:18Zwijgen is Zilver, Spreken is Goud
Gastblog geschreven door en met dank aan Mary Sjabbens

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Dit spreekwoord kennen we allemaal. Velen van ons hebben dit ter harte genomen. Sterker nog, vaak is er een variant als pressiemiddel gebruikt. In de trant van: Als jij hierover praat dan… Of, dit is ons geheim, vertel het niet verder want anders…

Nog steeds zijn er ontelbaar veel mensen die zwijgen. Zwijgen over hun verleden, zwijgen over dat wat zij hebben mee moeten maken, hebben moeten doorstaan. Door druk van buitenaf, door schaamte en schuldgevoel.

Vaak zijn deze mensen slachtoffers van seksueel misbruik. Zij lopen met een onvoorstelbare last rond. Een last die zo zwaar is dat leven overleven is geworden.
Als blogger heb ik in de afgelopen jaren diverse keren contact gehad met slachtoffers van onder andere seksueel misbruik. Zij hebben mij in vertrouwen genomen en hun verhaal aan mij gemaild. Daar zijn blogs uit voortgekomen.

Keer op keer werd ik tot tranen toe geraakt. Wat vond ik deze mensen die hun verhaal durfden te delen dapper en sterk. Wat was hun lijdensweg onvoorstelbaar groot. Wat was hun gevecht lang. Al deze slachtoffers vonden de stap om hun verhaal te delen, groot. En eng. Toch waren ze stuk voor stuk opgelucht dat hun verhaal voor anderen te lezen was. Het voelde voor hen als het doorbreken van het zwijgen, als een stap in hun proces om te gaan leven, in plaats van te overleven.

Door het delen van hun verhaal werd voor hen het zwijgen doorbroken. Want dat speelt ook mee; er heerst nog steeds een taboe op het praten over je verleden. Zeker als het een verleden is van seksueel misbruik. Heeft dat taboe te maken met het feit dat buitenstaanders niet om zouden kunnen gaan met dit soort vreselijke verhalen? Niet weten te reageren? Of zelfs verkeerd reageren?

Wat het ook is: het is de hoogste tijd om als slachtoffer te kiezen voor jezelf. Kiezen voor een leven, knokken voor een toekomst en met hulp proberen los te komen van je verleden.
Praat erover, neem mensen in vertrouwen, schrijf erover… Blijf er niet mee rondlopen. Kies voor jezelf, jij bent de moeite waard! Ik wil bij deze het spreekwoord aanpassen: Zwijgen is zilver, spreken is goud.

Lees meer van en over Mary Sjabbens op: http://www.marysjabbens.nl/Zwijgen is Zilver, Spreken is Goud - Gastblog door Mary Sjabbens Onders10
   | Hoe een foto plaatsen? | Forum Regels | Neem Contact op met de Admin |
Gebruikersnaam of emailadres veranderen? Neem dan contact op met de Admin.
Deelnemen aan de DIS, DS, NAO en CPTSS groep? Klik dan Hier op deelnemen.

  • Reageren

Het is nu za 25 mei 2024, 14:05