Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt

Twitter

LEDEN IN HET NIEUWS

In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen !
Bekijk HIER alle berichten in deze categorie

GASTBLOGS

  Commissie: Opsluiting, vernedering en geweld in jeugdzorg

  Admin
  Admin

  Commissie: Opsluiting, vernedering en geweld in jeugdzorg Oprich10

  Registratiedatum : 20-07-13
  Reputatie : 3494
  Aantal berichten : 4326
  Punten : 21806

  Commissie: Opsluiting, vernedering en geweld in jeugdzorg Empty Commissie: Opsluiting, vernedering en geweld in jeugdzorg

  Bericht van Admin zo 08 nov 2015, 14:27


  Micha de Winter. Foto: RTV Utrecht (klik op de foto om de bronpagina en de interview video te bekijken)

  PROVINCIE UTRECHT - De Comissie-De Winter constateert na een paar maanden onderzoek al dat er zich een structureel beeld aftekent van kindermishandeling in de jeugdzorg. Dat zegt voorzitter Micha de Winter in een interview met RTV Utrecht.

  De commissie, die donderdag officieel geïnstalleerd is, heeft inmiddels zeventig meldingen van mishandelingen in jeugdinstellingen binnen. Dat aantal is opvallend, want de commissie heeft nog geen meldpunt geopend.

  Sinds september doet de commissie vooronderzoek. Eerste doel is om na te gaan in hoeverre er wetenschappelijke basis is om een groot onderzoek in te stellen. Zo wordt onderzocht hoe het gesteld is met de archieven van diverse instellingen.

  HEFTIG
  Inmiddels tekent zich wel een beeld af van structurele mishandelingen, zegt voorzitter De Winter. "Het is heftig wat we zien tot nu toe. Het is langdurig, het heeft veel impact op de rest van je leven."

  De verhalen die binnenkomen vertonen veel overeenkomsten, zegt De Winter.  "Vernedering, verwaarlozing, maar ook lichamelijk geweld, de trap af gooien, opsluiten en slaan. Eigenlijk komt het heel vaak samen voor. Het is bijna nooit zo dat bijvoorbeeld seksueel geweld alleen voorkomt, het is vaak onderdeel van een heel patroon aan gewelddadigheid."

  De commissie richt zich op gewelddadigheden in het recente verleden, maar ook verder terug tot aan 1945. Met name in de naoorlogse periode was de moraal compleet anders, constateert De Winter.

  Zo is het tekenend hoe er in instellingen werd omgegaan met kinderen die in bed plasten. "Het idee was; dat moet je keihard aanpakken. Kinderen die in bed plasten werden 's ochtends ten toon gesteld. Ze moesten in hun nakie met blote voeten op de vloer staan. Ze kregen hun natte lakens om hen heen en werden zo publiekelijk vernederd."

  ERKENNING
  De Winter hoopt dat na afronding van het vooronderzoek wordt besloten om een grootschalig onderzoek op te zetten. "Het is het waard. De verhalen verdienen erkenning." Daarbij benadrukt De Winter dat het geweld in de jeugdzorg vaak diepe sporen heeft nagelaten in de levens van betrokkenen.

  "Veel mensen beginnen nu pas te beseffen dat bijvoorbeeld hun seksuele problemen of gedragsproblemen veroorzaakt zijn door wat er in instellingen is misgegaan," zegt hij.

  Zodra er een vervolgonderzoek komt, zal er mogelijk ook een officieel meldpunt komen voor slachtoffers. Toch zegt De Winter dat slachtoffers zich ook nu al mogen melden. Dat kan via een e-mail aan de commissie of via Slachtofferhulp.  Commissie: Opsluiting, vernedering en geweld in jeugdzorg Onders10
     | Hoe een foto plaatsen? | Forum Regels | Neem Contact op met de Admin |
  Gebruikersnaam of emailadres veranderen? Neem dan contact op met de Admin.
  Deelnemen aan de DIS, DS, NAO en CPTSS groep? Klik dan Hier op deelnemen.


   Het is nu do 23 mei 2024, 05:13