Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt

Twitter

LEDEN IN HET NIEUWS

In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen !
Bekijk HIER alle berichten in deze categorie

GASTBLOGS

  Kabinet biedt excuses aan voor seksueel misbruik in jeugdzorg

  Admin
  Admin

  Kabinet biedt excuses aan voor seksueel misbruik in jeugdzorg Oprich10

  Registratiedatum : 20-07-13
  Reputatie : 3494
  Aantal berichten : 4327
  Punten : 21864

  Kabinet biedt excuses aan voor seksueel misbruik in jeugdzorg Empty Kabinet biedt excuses aan voor seksueel misbruik in jeugdzorg

  Bericht van Admin ma 22 jul 2013, 17:57

  29 oktober 2012 BRON: NRC 

  Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) bood vandaag aan de slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugdzorg namens het kabinet zijn excuses aan. Dit deed hij tijdens een bijeenkomst in Utrecht van vertegenwoordigers van slachtoffers, meldt de NOS. Hij werd hierbij ondersteund door staatssecretarissen Teeven en Veldhuijzen van Zanten.

  Buitengewoon betreurenswaardig noemde Opstelten het misbruik. De minister:


  “Als overheid die verantwoordelijk is voor het stelsel willen wij namens het kabinet excuses aanbieden aan iedere volwassene en ieder kind die dat is overkomen.”


  Een eerdere spijtbetuiging bleef volgens de minister uit omdat het kabinet eerst met de slachtoffers zelf wenste te spreken, liet Opstelten weten.


  Seksueel misbruik structureel probleem binnen jeugdzorg.


  Begin deze maand publiceerde de commissie-Samson, onder leiding van voorzitter Rieke Samson, een rapport over seksueel misbruik in de jeugdzorg. In een honderden pagina’s tellend document concludeerde de commissie seksueel misbruik al meer dan zestig jaar een structureel probleem is binnen de jeugdzorg. Vooral kinderen met een verstandelijke beperking zouden makkelijke slachtoffers vormen. Jarenlang had de overheid hier weet van, maar nooit werd er een onderzoek naar de problemen ingesteld blijkt uit het rapport. 


  Samson liet eerder deze maand weten dat slachtoffers “erg veel behoefte hebben aan erkenning”. “Daarom vinden zij het zo belangrijk om excuses te krijgen”, zei ze in een gesprek met de Tweede Kamer naar aanleiding van de presentatie van het eindrapport. 
  Opstelten wilde toen nog niet verder gaan dan de ‘volledige erkenning’ van het leed dat slachtoffers is aangedaan. Excuses bleven echter uit, tot vandaag.


  Samson schrapte kritische opmerkingen


  Niet alleen de werkwijze van de overheid, maar ook die van Samson werd bekritiseerd. De voorzitter van het onderzoek zou kritische hoofdstukken hebben geschrapt uit het rapport, waardoor de uitkomsten milder werden. Een van de aan het onderzoek deelnemende hoogleraren zei hierover: 


  “Rieke Samson heeft ons opdracht gegeven de conclusies en de samenvatting te verwijderen uit ons onderzoeksrapport. (…) Nu blijkt dat de kritiek op de residentiële jeugdzorg en de conclusies een stuk milder zijn geworden. Het management van Jeugdzorg Nederland komt er te goed van af in het eindrapport. (…)”Samson bevestigde dit, maar wees er ook op dat de onderzoekers met de opmerkingen hun opdracht overschreden. In een interview met NRC Handelsblad zei de voorzitter:


  “Ik heb inderdaad gebeld en gevraagd om dat hoofdstuk weg te halen. Dat was niet hun opdracht. Het trekken van conclusies was onze taak. Meer universiteiten hebben dat verzoek gekregen. Men is vrij om het na ons rapport zelf te publiceren. Dat onze conclusies uiteindelijk minder hard zijn, klopt. Ik had er niets aan om Jeugdzorg Nederland met harde conclusies om de oren te slaan. Als ze dan in een hoekje gaan zitten, gebeurt er niets voor al die kinderen. Die organisatie moet aan de bak en daarom hebben we al in vroeg stadium contact gezocht, toen de conclusies zich begonnen af te tekenen.”
  Bijlagen
  Kabinet biedt excuses aan voor seksueel misbruik in jeugdzorg AttachmentKabinet_biedt_excuses_aan_voor_seksueel_misbruik_in_jeugdzorg.pdf
  Download Kabinet biedt excuses aan voor seksueel misbruik in jeugdzorg
  Je hebt geen toestemming om bijlagen te downloaden.
  (342 KB) Gedownload 0 keer


   Het is nu vr 19 jul 2024, 22:39