Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt

Twitter

LEDEN IN HET NIEUWS

In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen !
Bekijk HIER alle berichten in deze categorie

GASTBLOGS

  Snel schadevergoeding slachtoffers misbruik

  Admin
  Admin

  Snel schadevergoeding slachtoffers misbruik Oprich10

  Registratiedatum : 20-07-13
  Reputatie : 3494
  Aantal berichten : 4326
  Punten : 21806

  Snel schadevergoeding slachtoffers misbruik Empty Snel schadevergoeding slachtoffers misbruik

  Bericht van Admin ma 22 jul 2013, 18:21

  Snel schadevergoeding slachtoffers misbruik 27-03-13 11:13 uur - Bron: ANP 
  VVD-kamerlid Brigitte van der Burg. © anp

  Regelingen voor schadevergoedingen aan slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg zullen binnen enkele maanden van kracht zijn. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) heeft dat woensdag in de Tweede Kamer gezegd.

  Er komen twee regelingen: één die in grote lijnen aansluit bij de regeling voor schadevergoedingen bij geweldsmisdrijven en één voor civiele vorderingen in zaken waarbij de staat of de instelling aansprakelijk is. De regelingen zijn een gevolg van het rapport van de commissie-Samson over misbruik van kinderen die in een instelling of pleeggezin zijn geplaatst. 


  Volgens Teeven kan een financiële vergoeding nooit helemaal het leed vergoeden dat de slachtoffers is aangedaan, maar wel enige genoegdoening bieden. De eerste, algemene schaderegeling staat open voor mensen die in de periode 1945 tot 2012 met seksueel misbruik te maken hebben gekregen. De tweede sluit aan bij een regeling die in de Rooms-Katholieke Kerk wordt gehanteerd. 


  De commissie onder leiding van oud-procureur-generaal Rieke Samson concludeerde vorig jaar oktober dat kinderen in instellingen veel vaker slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik dan kinderen in pleeggezinnen. De overheid wist van het misbruik, maar ondernam geen actie. Ook de sector bleef in gebreke. 


  Het kabinet heeft al excuses aangeboden aan de slachtoffers. De Kamer is daar blij mee, maar wil wel dat er haast wordt gemaakt met de uitvoering. Ze wil onder meer dat slachtoffers toegang kunnen hebben tot hun dossier. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zegde toe zich daarvoor te zullen inspannen. In elk geval wil hij ervoor zorgen dat de wettelijke bewaartermijnen van dossiers worden gerespecteerd. 


  Van Rijn kondigde wetgeving aan om de aanbevelingen van de commissie-Samson uit te voeren. Maar het belangrijkste is volgens hem dat er een 'cultuuromslag' komt, zodat seksueel misbruik bij uit huis geplaatste kinderen sneller wordt gesignaleerd.  Snel schadevergoeding slachtoffers misbruik Onders10
     | Hoe een foto plaatsen? | Forum Regels | Neem Contact op met de Admin |
  Gebruikersnaam of emailadres veranderen? Neem dan contact op met de Admin.
  Deelnemen aan de DIS, DS, NAO en CPTSS groep? Klik dan Hier op deelnemen.


   Het is nu do 23 mei 2024, 05:39