Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt

Twitter

LEDEN IN HET NIEUWS

In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen !
Bekijk HIER alle berichten in deze categorie

GASTBLOGS

  Speciaal artsenteam tegen kindermisbruik

  Admin
  Admin

  Speciaal artsenteam tegen kindermisbruik Oprich10

  Registratiedatum : 20-07-13
  Reputatie : 3494
  Aantal berichten : 4326
  Punten : 21833

  Speciaal artsenteam tegen kindermisbruik Empty Speciaal artsenteam tegen kindermisbruik

  Bericht van Admin za 06 feb 2016, 15:28

  Speciaal artsenteam tegen kindermisbruik Media_xll_3581152
  Jaarlijks komen gemiddeld 100 zaken aan het licht waarbij het vermoeden bestaat dat jonge kinderen - tot en met 12 jaar - recentelijk zijn misbruikt. © anp.

  Speciaal artsenteam tegen kindermisbruik

  Zes forensisch artsen van het NFI komen vanaf dit jaar in het hele land in actie om seksueel misbruikte kinderen te onderzoeken. De laatste maanden heeft het artsenteam al 36 mogelijk misbruikte kinderen onderzocht.

  Het gaat om een nieuwe aanpak om sneller en beter bewijs te verzamelen tegen kindermisbruikers. Tot voor kort was het gebruikelijk dat lokale forensisch artsen kinderen lichamelijk onderzochten op sporen van misbruik. ,,Dat zijn ongeveer 400 artsen, die niet allemaal kunnen omgaan met jonge, misbruikte kinderen," vertelt Wouter Karst, forensisch arts bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

  De lokale artsen misten soms sporen van misbruik, waardoor foute conclusies werden getrokken. Ook kwam het voor dat een kind ten onrechte als slachtoffer werd bestempeld. ,,Dan moet je denken aan bloedverlies door een medisch probleem," zegt Karst. ,,Mis je die medische oorzaak, dan zou het kunnen dat de politie op zoek gaat naar een dader die er niet is." Jaarlijks komen gemiddeld 100 zaken aan het licht waarbij het vermoeden bestaat dat jonge kinderen - tot en met 12 jaar - recentelijk zijn misbruikt, bijvoorbeeld in de familiesfeer of bij een sportclub.

  ,,Het is cruciaal om zo snel mogelijk sporen veilig te stellen, zoals sperma en dna," zegt Karst. ,,Als er wordt gestunteld bij lichamelijk onderzoek is dat voor een kind zeer traumatiserend. Wij zijn erop getraind kinderen gerust te stellen." In speciale ruimtes in politiebureaus en in vestigingen van het Centrum Seksueel Geweld worden de kinderen onderzocht door de zes NFI-artsen. Dat onderzoek duurt meestal een uur.  

  Getraind
  ,,Kinderen zitten lichamelijk heel anders in elkaar dan volwassenen," vertelt Karst. ,,Zo is het maagdenvlies van jonge meisjes heel dun en herstelt het snel nadat het is gescheurd. Als forensisch arts moet je dus weten dat een intact maagdenvlies niet wil zeggen dat er geen penetratie is geweest." De artsen zijn ook getraind om te voorkomen dat gedachten van een kind tijdens het onderzoek worden beïnvloed. ,,We praten wel veel met het kind, maar dat gaat vooral over koetjes en kalfjes. De politie is er om het kind te verhoren, daar bemoeien wij ons niet mee."

  Karst en zijn collega's worden in zeven politieregio's opgeroepen bij vermoedens van misbruik. De overige regio's - Noord- en Midden-Nederland en Amsterdam - volgen later dit jaar. ,,We draaien piketdiensten en kunnen ook 's avonds en 's nachts in actie komen."

  Bij een onderzoek zijn een zedenrechercheur en een forensisch rechercheur aanwezig. De forensisch rechercheur maakt foto's en helpt bij het zoeken naar sporen en het afnemen van monsters. De verwachting is dat het NFI-team in de loop van dit jaar ook landelijk zal worden ingezet bij zaken van kindermishandeling. Karst: ,,Dan moet je denken aan baby's die door elkaar geschud zijn, kinderen met botbreuken en slachtoffertjes die vermoedelijk zijn overleden door mishandeling.''

  Met de nieuwe aanpak hopen politie en justitie meer expertise op te bouwen op het gebied van kindermisbruik- en mishandeling. ,,Helaas komen de meeste zaken van kindermisbruik pas laat aan het licht," zegt Karst. ,,Wij komen alleen in actie als het misbruik maximaal zeven dagen geleden heeft plaatsgevonden.

  Bij heel jonge kinderen verdwijnen sporen in het lichaam meestal binnen 24 uur. Op andere plekken, zoals in de mond of op de huid, zijn ze iets langer veilig te stellen."  

  BRON: AD.nl


   Het is nu wo 19 jun 2024, 12:20