Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt

Twitter

LEDEN IN HET NIEUWS

In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen !
Bekijk HIER alle berichten in deze categorie

GASTBLOGS

  Afgekeurde getuige zaak kindermisbruik: Wat een carnaval

  Admin
  Admin

  Afgekeurde getuige zaak kindermisbruik: Wat een carnaval Oprich10

  Registratiedatum : 20-07-13
  Reputatie : 3492
  Aantal berichten : 4324
  Punten : 21767

  Afgekeurde getuige zaak kindermisbruik: Wat een carnaval Empty Afgekeurde getuige zaak kindermisbruik: Wat een carnaval

  Bericht van Admin di 19 apr 2016, 14:16

  Afgekeurde getuige zaak kindermisbruik: Wat een carnaval Media_xll_3746319
  Afgekeurde getuige zaak kindermisbruik: Wat een carnaval

  In de rechtbank in Amsterdam is dinsdag dag twee afgerond in de zaak over een vermeend omvangrijk netwerk van kindermisbruik in de jaren '80 en '90. Getuigen stellen dat justitiemedewerkers bij het netwerk betrokken waren, waaronder de gepensioneerde justitietopman Joris Demmink. Halverwege de zitting deed zich een merkwaardige situatie voor. De tweede getuige van de dag, Karel Maasdam (72), wist niets van een gerechtelijke oproep. Hij was er niet. Verslaggever Koen Voskuil is hem gaan ophalen.

  Maasdam (72) runde ooit een kinderbordeel. Hij zou dinsdag aanvankelijk om 13.00 uur gehoord worden, maar Maasdam kwam niet opdagen.

  Tegen verslaggever Koen Voskuil, die aanwezig was in de rechtszaal en via Twitter verslag deed van de voorlopige getuigenverhoren, meldde Maasdam telefonisch niets te weten van een gerechterlijke oproep. Hij zegt met gezondheidsklachten te kampen en mogelijk aan dementie te lijden.

  Verward
  Maasdam heeft Voskuil gevraagd om hem op te halen. Na overleg werd besloten om daar gehoor aan te geven. De rechtszaak werd tijdelijk stilgelegd. Rond 13.00 uur kwamen Maasdam en Voskuil bij de rechtbank aan. ,,Onderweg maakte hij een verwarde indruk. Het is de vraag wat hij nog allemaal weet", aldus Voskuil.

  Maasdam is sterk vermagerd. Draagt veel te wijde kleren en een zwart petje. Het verbaast hem dat hij geen advocaat krijgt. Hij weigert de eed of de gelofte af te leggen. ,,Wat een carnaval."

  Mr Houtzagers, advocaat van de staat, probeert het nog even. Maar er wordt afstand gedaan van deze getuige. De rechter vraagt of advocaat De Witte gebruik wil maken van zijn recht om hem te laten gijzelen. Dat doet hij niet. ,,We laten hem gaan."

  Gedoogd
  De eerste getuige die dinsdag werd gehoord was brigadier van de Amsterdamse politie Abe de Jong (64). Hij was van 1985 tot en met 1995 als regisseur jeugdzaken werkzaam bij de politiebureau Overtoom.

  De Jong controleerde toentertijd met een collega de vijf jongensclubs in Amsterdam. Zij controleerden alleen of er minderjarigen aanwezig waren, de clubs zelf werden gedoogd. ,,De clubs kwamen er met een waarschuwing van af als we jongeren aantroffen, dat gebeurde niet vaak."

  De brigadier zei niet te weten wat voormalig medewerker van de toenmalige GG&GD Raphael Beth, hij getuigde maandag, bedoelde met een pedoseksueel netwerk. ,,Er waren clubs en straatprostitutie." Op straat gebeurde er veel, maar daar kon de politie niet ingrijpen vanwege de massaliteit ervan. ,,Op het Rembrandtplein stonden jongens tegen bomen geleund. Te wachten tot ze werden opgepikt. Auto's reden langs. Vaak geblindeerde ramen, vaak lease."

  Hoofdrol
  De hoofdrol in de complexe zaak is voor de 43-jarige jongensprostituee Bart van Well. Hij zegt jarenlang te zijn gedrogeerd en misbruikt. Ook zouden er kinderpornofilms van hem gemaakt zijn.

  Hij kampt nog steeds met posttraumatische stress en stemmingswisselingen. Daarvoor houdt hij de staat, die volgens hem harder had moeten optreden tegen jeugdprostitutie, verantwoordelijk. Daarom heeft hij de zaak aangespannen. ,,We willen bewijzen dat de overheid op de hoogte was van de jeugdprostitutie in die tijd, maar het liet begaan," legt Martin de Witte, Van Wells advocaat, uit.

  Brigadier De Jong kende Bart van Well. De Jong dinsdag in de rechtbank: ,,Bart wilde niet naar huis... Een keer heb ik hem uit bed gehaald in een club." De politie ging actief achter van huis weggelopen jongens aan. Ze probeerden de jongens weer naar huis te krijgen of schakelden jeugdhulp in.

  Eerdere getuigen
  Maandag kwamen in Amsterdam twee getuigen aan het woord. Koos van Woudenberg stelde op jonge leeftijd misbruikt te zijn in een appartement in Amsterdam. Het zou gaan om de woning van professor Ger van Roon. In het huis ontmoette hij naar eigen zeggen onder meer oud burgemeester Ed van Thijn, prins Claus en voormalig minister Onno Ruding.

  Voormalig medewerker van de toenmalige GG&GD Raphael Beth (70), de tweede getuige, hield toentertijd een lijst bij van jonge jongens die in de prostitutie werkten in Amsterdam. Hij stelde maandag dat de 'hele pedoprostitutie' in die tijd gedoogd werd, er was geen repressief beleid.

  Amsterdam leek in de jaren '80 wel een vrijplaats voor pedofielen. Er waren jongensbordelen en cafés waar minderjarige jongens werden opgepikt. Er waren zelfs georganiseerde pedoreizen naar Amsterdam. Opvallend genoeg stelde Beth maandag de door getuige Van Woudenberg als 'spin in het web' genoemde Ger van Roon niet te kennen.

  Voorlopige getuigenverhoren
  De voorlopige getuigenverhoren zullen wellicht meer duidelijkheid geven over een uitgelekt politieonderzoek in de jaren '90. Het zogeheten Rolodexonderzoek werd in het geheim opgestart, nadat informanten vertelden dat justitiemedewerkers en officieren van justitie ook klant waren geweest.

  De Jong zei dinsdag daarover niks te weten: ,,Dat is onder embargo (in geheim) uitgevoerd. Ik weet daar niets van."

  Een voorlopig getuigenverhoor is bedoeld ter voorbereiding op een rechtszaak. Van Well kan zo zijn juridische positie bepalen in een mogelijke procedure tegen de staat. Er zal geen vonnis volgen.

  Donderdagochtend om 9.30 uur staat Fred Teeven op de rol om gehoord te worden. In Amsterdam was de voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie destijds ook betrokken bij het onderzoek. Teeven was toen officier van justitie en uit dien hoofde belast met criminele inlichtingen. Mogelijk kan hij verduidelijken waarom het onderzoek voor het goed en wel was opgestart, bekend was bij de verdachten.

  BRON: AD.nl  Afgekeurde getuige zaak kindermisbruik: Wat een carnaval Onders10
     | Hoe een foto plaatsen? | Forum Regels | Neem Contact op met de Admin |
  Gebruikersnaam of emailadres veranderen? Neem dan contact op met de Admin.
  Deelnemen aan de DIS, DS, NAO en CPTSS groep? Klik dan Hier op deelnemen.


   Het is nu do 18 apr 2024, 03:31