Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt

Twitter

LEDEN IN HET NIEUWS

In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen !
Bekijk HIER alle berichten in deze categorie

GASTBLOGS

  Verkracht, vernederd en geslagen in huize Sint Joseph

  Admin
  Admin

  Verkracht, vernederd en geslagen in huize Sint Joseph Oprich10

  Registratiedatum : 20-07-13
  Reputatie : 3494
  Aantal berichten : 4326
  Punten : 21808

  Verkracht, vernederd en geslagen in huize Sint Joseph Empty Verkracht, vernederd en geslagen in huize Sint Joseph

  Bericht van Admin ma 22 jul 2013, 19:35

  16-7-13 - 14:53  bron: ANP

  Verkracht, vernederd en geslagen in huize Sint Joseph Media_xll_1756456
  Een beeld van een jongen met een kruis in de Sint Jan kathedraal in Den Bosch © anp.


  In huize Sint Joseph in Cadier en Keer (Limburg) werden kinderen in de jaren 50 en 60 geslagen en soms opgesloten in een cel in de kelder. Een broeder die er werkte als groepsleider en de vice-provinciaal overste van de priestercongregatie hebben dat dinsdag onder ede bevestigd in de zaak van een oud-leerling om schadevergoeding. De congregatie betwijfelt echter of er buitensporig veel geweld is gebruikt tegen pupillen. In het archief is daarover niks gevonden, aldus overste Koos de Rooij.


  Het staat vast dat jongens in huize Sint Joseph seksueel zijn misbruikt. Een 60-jarige man uit Coevorden kreeg daarom 25.000 euro schadevergoeding. Hij wil nu van de congregatie van het Heilig Hart ook compensatie voor fysiek geweld. Op latere leeftijd is de man ingestort en in een rolstoel beland. Ook is bij hem een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Door arbeidsongeschiktheid is de vermogensschade alleen al berekend op ruim 2 ton.


  Verkracht, vernederd en geslagen


  Voor zover bekend is het de eerste rechtszaak over mishandeling door geestelijken. Het slachtoffer en twee medeleerlingen vertelden de rechtbank maandag en dinsdag hoe ze werden verkracht, vernederd, geslagen en opgesloten. 'Er werd geslagen. Het hoorde erbij. Het was normaal. De jongens waren niet altijd even makkelijk. Maar dat ze écht werden mishandeld, heb ik niet gezien of meegemaakt', vertelde broeder Ton Hoedemaker.


  Verjaard


  De congregatie vindt dat de feiten zijn verjaard. Overste De Rooij erkende dat niet alle broeders optimaal hebben gefunctioneerd.


  Het slachtoffer wil na de zomer ook nog Wim Deetman als getuige horen. Tijdens zijn onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk heeft Deetman ook bij Sint Joseph in het archief gekeken en gesproken met slachtoffers en daders.


  Na afronding van het onderzoek van de commissie-Deetman kreeg het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK nog veel meldingen over lichamelijk en geestelijk geweld. Het meldpunt pleit voor nader onderzoek naar lichamelijk geweld in de kerk.


  Gepubliceerd in het Online AD  Verkracht, vernederd en geslagen in huize Sint Joseph Onders10
     | Hoe een foto plaatsen? | Forum Regels | Neem Contact op met de Admin |
  Gebruikersnaam of emailadres veranderen? Neem dan contact op met de Admin.
  Deelnemen aan de DIS, DS, NAO en CPTSS groep? Klik dan Hier op deelnemen.


   Het is nu za 25 mei 2024, 13:24