Lotgenotencontact voor seksueel, psychisch en/of fysiek misbruikte personen

Om reacties te verkrijgen op jouw berichten, raden wij aan om ook op berichten van anderen te reageren om zodoende je aanwezigheid op het forum kenbaar te maken!
Nederland Heelt
 • FB tijdlijn + Evenementen
 • Belangrijk
 • Mededelingen
 • Agenda
 • Blogs
 • Tweets
 • Leden in het nieuws
  In het kader van het nieuwe vooronderzoek naar mishandeling van kinderen in tehuizen en pleegzorg door commissie Micha de Winter hebben wij een playlist gemaakt van videos waarop leden interviews geven over misbruik en mishandeling, deze zijn nog steeds actueel en kunnen als steunbewijs dienen voor anderen! Klik op de foto om de playlist te openen.


  Bekijk HIER alle berichten in deze categorie
 • Webcam Opname

  Webcam Recorder

  HTML5 Cam Recorder

  Audio Recorder

  Om jezelf op te nemen terwijl je praat of zingt, kun je één van de bovenstaande online recorders gebruiken die gebruikt maakt van je webcam of microfoon! Ze openen in een popup window, je kunt het venster kleiner/groter maken en het positioneren waar je maar wilt ! Elke opname kun je achteraf downloaden!

Aanbod

Informatie over dossiers opvragen

Admin
Admin
Oprichter
Oprichter

Registratiedatum : 20-07-13
Reputatie : 3409
Aantal berichten : 4157
Punten : 20406

Informatie over dossiers opvragen Empty Informatie over dossiers opvragen

Bericht van Admin za 20 jul 2013, 21:50

EXTERNE LINK NAAR PROJUVENTUTE.NL
Projuventute geeft op deze site informatie over het opvragen van je dossier. 

Ex-cliënten van de jeugdzorg hebben grote moeite om informatie te vinden wanneer ze op latere leeftijd meer willen weten over wat hen is overkomen. Dossiers worden in de jeugdzorg doorgaans kort bewaard, en zijn over het algemeen lastig terug te vinden.
Dat blijkt uit een inventarisatie die het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) heeft uitgevoerd in opdracht van de Stichting Steunfonds Pro Juventute Nederland.
Het gaat om mensen die in hun jeugd in een pleeggezin of internaat zijn geplaatst, tijdelijk uit huis zijn gehaald of anderszins ingrijpende bemoeienis hebben ervaren van hulpverleners. Het steunfonds Pro Juventute krijgt regelmatig vragen van ex-clienten, die soms tientallen jaren later op zoek gaan naar wat er nou eigenlijk thuis aan de hand was, waarom ze uit huis zijn geplaatst of waarom er een hulpverlener in huis kwam.


Vaak gaan mensen pas op latere leeftijd op zoek naar hun verleden. Veel gegevens blijken dan verdwenen. De Raad voor de Kinderbescherming vernietigt bijvoorbeeld de meeste dossiers zodra de client 24 jaar is geworden. Alleen bij adoptie of ontheffings- en ontzettingszaken geldt een onbeperkte bewaartermijn. Voor het Advies en Meldpunt Kindermishandeling geldt dat dossiers moeten worden vernietigd zodra het jongste kind in een gezin meerderjarig is geworden. Voor zorgaanbieders zoals pleegzorg en internaten geldt momenteel een bewaartermijn van vijftien jaar.
‘We zijn geschrokken van de resultaten van deze inventarisatie’, zegt Ineke van der Zande, voorzitter van het steunfonds Pro Juventute. ‘Veel ex-cliënten van de jeugdzorg zijn geconfronteerd met diverse overplaatsingen en hebben meestal met meerdere instanties te maken gehad. Hun achtergrondinformatie, als die nog te vinden is, is daardoor vaak fragmentarisch. Uit de inventarisatie blijkt dat de bewaartermijnen onoverzichtelijk zijn en de archivering gebrekkig is geweest. Ook de vele reorganisaties en fusies in de jeugdzorg hebben de vindbaarheid van informatie geen goed gedaan. De conclusie is gerechtvaardigd dat er onvoldoende oog is geweest voor het belang van mensen om hun eigen geschiedenis te kennen, zeker in gecompliceerde situaties als adoptie, pleegzorg en ondertoezichtstellingen.


’‘Nu de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg wordt overgedragen van provincies aan gemeenten, is het des te urgenter dit onderwerp zorgvuldig te bespreken en een duidelijke structuur voor beheer en archivering van dossiers te af te spreken’, zegt Van der Zande. ‘De minister van VWS is verantwoordelijk voor het stelsel en moet hierop toezien. De bewaartermijn zou wat ons betreft veel langer moeten worden dan de gemiddeld gangbare 15 jaar.’Het rapport en een handreiking voor mensen die op zoek zijn naar hun verleden vindt u hier onder bij gerelateerde documenten.


Lees de PDF's of download ze naar uw pc door met uw rechtermuisknop op de link te klikken en te kiezen voor Opslaan Als..

http://www.projuventute.nl/media/pages/page/27/rapport_terugvinden_jeugdzorgdossiers_Pro_Juventute.pdf  

http://www.projuventute.nl/media/pages/page/27/Handreiking_op_zoek_naar_jeugdzorgdossiers.pdf

  Het is nu do 21 okt 2021, 16:43